Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Mp visar jämställdhet med pengar

Publicerad: 15 juli 2008, 08:22

Miljöpartiet har idag en annons med i Dagens Nyheter där de skildrar lönesituationen i dagens Sverige. Målet är att med hjälp av sedlar visa att män fortfarande värderas högre än kvinnor.


– Det är oacceptabelt med könsrelaterade osakliga löneskillnader. Med vår annons kan frågan få större uppmärksamhet, säger Esabelle Dingizian, kulturpolitisk talesman (mp).

Vad vill ni att den spontana reaktionen ska bli?
– Att även vanliga män och kvinnor ska reagera och reflektera och göra något åt situationen utifrån sin egen sits. Att den här orättvisan i samhället får fortgå beror mycket på att man inte riktigt mäktar med att ta tag i det själv. Många bortförklarar sin egen situation med att det är de själva som är orsaken och inte strukturen i samhället, säger Esabelle Dingizian.

På annonsen syns fem sedlar. De tre översta, med högst valör, har män på bilderna. De två under, en 50-kronorssedel och en 20-kronorssedel, har bilder på kvinnor.

– Lönens nivå är ett uttryck för hur kvinnor värderas och vilken ställning de har på arbetsplatsen och i samhället. Den systematiska lönediskrimineringen av kvinnor är en avgörande förklaring till att den strukturella ojämställdheten existerar. Det här är den viktigaste frågan när det kommer till jämställdhet. Löner och lika rättigheter på arbetsmarknaden är inget som kommer att förändras av sig självt. För att en förändring ska kunna ske måste någon stå tillbaka och i det här fallet är det männen.

Annons en, som är framtagen av reklambyrån Svensson, deltar i DN:s tävling reklamcupen. MP har dock planer på att använda annonsen även i fortsättningen, oavsett hur det går för den i tävlingen.
– Annons en illustrerar frågan på ett enkelt sett även för den som inte är politiskt intresserad, säger Esabelle Dingizian.

Linda Fagerlind

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.