Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Muffins stoppas efter rasismanklagelser

Publicerad: 16 december 2010, 08:15

Kan en sjungande muffins vara rasistisk?
Amerikanska Duncan Hines tvingades dra tillbaka sin cupcakereklam efter rasismanklagelser.


I USA är, än så länge, rasfrågor betydligt känsligare än i Sverige. Vilket kan förklara bråket runt reklamen från Duncan Hines.

Reklamfilmen visar ett gäng glada muffins som börjar sjunga när de dekoreras med chokladglasyr från Duncan Hines. Vad för slags sång är svårt att definiera men Ducan Hines har kallat filmen för ”Hip-hop Cupcakes”.

Nyhetssajten BNet  gissar att det är associationen till hip-hop som nu lett till att företaget anklagas för rasism.

Men hip-hop-tidningen The Source menar att reklamfilmen både är korkad, rasistisk och att filmens muffins inte ens kan rappa. Men…”Chokladglasyren gör cupcakes till rapstjärnor”, noterar The Source indignerat.

Kopplingen finns till blackface-sminkning som var vanligt på amerikanska varietéer vid förra sekelskiftet.

Ur svenskt perspektiv kan det tyckas fånigt men för Duncan Hines var det tillräckligt allvarligt för att dra in kampanjen. Vilket i sin tur har kritiserats och gjort företaget till åtlöje.

Nu finns en piratversion av filmen ute på Youtube och totalt har de rasistiska cupcaksen fått mer uppmärksamhet än vad vanlig reklam från Duncan Hines brukar få.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.