Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

MullenLowe Brindfors avgående vd: "Det var mycket tufft"

Publicerad: 31 januari 2017, 14:23

Jesper Klings år på fallande reklambyråstjärnan bjöd på tuffa kundtapp och arbete med att sätta byrån inför framtiden. Lyckades han vända byrån till vinst och kommer man att gå ihop med Golin?


Ämnen i artikeln:

MullenLowe BrindforsJesper Kling

Det har varit några tuffa år för MullenLowe Brindfors. Minst sagt. De senaste fem åren har inneburit mer än 100 miljoner kronor i samlade förluster. Under 2015 tvingades byrån sänka lönerna för flera seniora medarbetare och lämna de flådiga lokalerna på Birger Jarlsgatan för Epicenter. Byrån som var en av Sveriges ledande för bara ett par år sedan har tvingats krympa kostymen rejält.

Jesper Kling tog över som vd för MullenLowe Brindfors för exakt ett år sedan efter Annette Gårdö. Han har delat uppdraget på reklambyrån med motsvarande på pr-byrån under ett intensivt år. Om två veckor lämnar han för att flytta till guldkalven B-Reel och det har varit ett utmanande år på MullenLowe Brindfors.

– Det första halvåret var mycket tufft då vi tappade ett par kunder, bland annat Telenor som är ett stort uppdrag. I kölvattnet av att några kunder lämnade förändrades förutsättningarna för byråns utveckling. Andra halvåret har mitt fokus legat på att staka ut en ny väg för byråns framtid, ett jobb som snart är färdigt och kommer att presenteras inom kort.

– Det sista halvåret har varit positivt där många bitar har fallit på plats och en del nya uppdrag har tillkommit.

Den finansiella situationen har inte sett bra ut på flera år. Vänder det 2016?
– Eftersom vi är en nätverksägd byrå kan jag inte uttala mig i detalj, men det andra halvåret har varit positivt plus att de tidigare förändringarna som gjorts med flytt till Epicenter och en ny lönestruktur har börjat ge effekt. Nu blickar vi framåt.

Har ni fått göra er av med folk?
– Nej, men de som har slutat har inte ersatts.

Jesper Kling tog över Golin för två år sedan och uppdraget när han kom till tog över MullenLowe Brindfors har varit att fortsätta integrationen mellan byråerna och skapa en position för byrån i framtiden.

Vad är byråns framtida position?
– Vi vill vänta med att berätta tills vi kan ge hela bilden.

Kan man tänka sig en sammanslagning mellan Golin och MullenLowe Brindfors?
– Jag vill inte kommentera det, det är bättre att eventuella förändringar presenteras i sin helhet.

Jesper Kling berättar att byrån tagit in ett antal nya kunder de senaste månaderna, till exempel varumärkesarbete för Cramo och en stor e-handelsaktör, och pr-uppdraget för Oracle.

Vad är du stolt över?
– Jag är stolt att jag trots ändrade förutsättningar har lyckats staka ut en framtid för byrån. Vi har hittat ett fokus.

Varför lämnar du nu?
– Mitt uppdrag förändrades ganska snabbt från det jag kom till byrån. Jag har ändå varit med och skapat en ny position och nu är det dags för andra krafter att ta vid. Sedan får man ju inte glömma att jag fick ett spännande erbjudande om att vara med på B-Reels fortsatta resa.

Har du misslyckats med att vända byrån?
– Vi har haft ett bra andra halvår 2016 och dessutom skapat förutsättningar och den framåtanda som krävs för att byrån ska kunna utvecklas framöver. Jag är nöjd med det.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.