Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

NBL fäller sponsorreklam i TV4

Publicerad: 15 april 2009, 08:14

Läkemedelsverket är upprörd över läkemedelsbolaget Sanofi Pasteurs reklam för läkemedlet Gardasil. Klagomålen gäller både ett dr som gått ut till unga flickor samt reklamspotar som visades i TV4. Nu har NBL valt att fälla företaget för reklamspotarna.


Sanofi Pasteur sponsrade tv-programmen ”Dr Phil” och ”Mannen som talar med hundar” i kanalen TV4 Plus. På sponsorskyltarna stod det ”Gardasil. Ett vaccin som kan förebygga livmoderhalscancer”.

Nu har Nämnden för bedömning av läkemedelsinformation, NBL, valt att fälla reklamen. Enligt NBL framgick det inte vilket företag som stod bakom sponsorskyltarna, vilket är ett brott mot
Läkemedelsbranschens etiska regelverk.

Sanofi Pasteur slipper dock betala en avgift. Enligt NBL fanns det vid den tidpunkt då läkemedelsföretaget körde reklamen inte någon tydlig information om hur sådana skyltar skulle vara utformade.

Läkemedelsverket har tidigare också hotat Sanofi Pasteur med vite på en halv miljon kronor för ett dr som företaget skickade ut till tonårstjejer. Enligt Läkemedelsverket framgick det inte tillräckligt tydligt i utskicket att man är tvungen att ta vaccinet inom en och samma högkostnadsperiod.

Linda Fagerlind

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.