Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Nedskrivningar sänker Intellecta

Publicerad: 8 november 2012, 14:05

Intellecta gör en brakförlust under tredje kvartalet i år. Merparten är en nedskrivning på 51,7 miljoner kronor av goodwill och immateriella tillgångar.
– Vi har tittat på helheten och skrivit ner ett antal poster, säger koncernchefen Yann Blandy.


Ämnen i artikeln:

Springtime-IntellectaRewirYann BlandyHilanders

Intellecta-koncernen omsatte 123,3 (135,1) miljoner kronor under det tredje kvartalet. Rörelseresultatet uppgick till -66,2 (-7,3) miljoner kronor, varav 58,1 miljoner kronor är kostnader av engångskaraktär.

Affärsområdet Intellecta Consulting, där bland annat byråerna Rewir och Hilanders ingår, tappade 20 procent av byråintäkterna under kvartalet. De uppgick till 32 (40,3) miljoner kronor. Rörelseresultatet landade på -6,3 (-5,7) miljoner kronor.

Tryckeriverksamheten i Intellecta Infolog går något bättre. Affärsområdet omsatte 71,2 (73,4) miljoner kronor och gjorde ett rörelseresultat på 2,2 (-4,7) miljoner kronor.

I samband med kvartalsrapporten skriver Intellecta ned sina immateriella tillgångar kraftigt, från 47,1 till 9,6 miljoner kronor. Koncernen gör också en goodwillnedskrivning på 20 miljoner kronor, vilket gör att goodwillvärdet numera uppgår till 182 miljoner kronor.

Koncernchefen Yann Blandy, som tillträdde i augusti, vill inte specificera vilka tillgångars värde som nu skrivs ned.  
– Jag tänker inte gå in på det, men vi har tittat på helheten och skrivit ner ett antal poster, säger han.

I övrigt är han nöjd med att koncernen trots allt förbättrar resultatet, rensat från engångskostnaderna. Men framtiden ser inte särskilt ljus ut just nu.
– Marknaden är osäker. Jag tror att det kommer bli värre innan det blir bättre igen. Vi, som alla andra, måste vara väldigt försiktiga och att anpassa vår kostnadskostym. Men vi måste också satsa och gasa på de områden som växer, säger han.

På grund av de pågående tvisterna om tryckerimomsen har Intellecta reserverat 30,9 miljoner kronor, men Yann blandy är hoppfull om att kunna intäktsföra dem under nästa år. De senaste tre åren har koncernen fått tillbaka 93,4 miljoner kronor efter att ha begärt omprövning av den tidigare momsbeskattningen.

Fakta/Tryckerimomsen  
En EU-dom 2009 slog fast att den grafiska branschen ska betala 6 procents moms på allt utom reklamtryck. Momsen gäller retroaktivt, vilket gör att tryckerier kan begära tillbaka skillnaden mellan 25 procents moms och 6 procents moms för åren 2004-2007. Domen har lett till att Skatteverket har riktat krav på tryckeriernas kunder om att betala mellanskillnaden. Ett slutgiltigt avgörande i frågan kan komma först under 2013.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.