Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Nike stoppar succékampanj

Publicerad: 20 mars 2018, 07:12

Skojätten Nike drar tillbaka "Nothing beats a londoner", razzia för att ta del av insamlad Facebookdata och Socialdemokraterna anklagar Centern för att förvränga Löfvens citat i kampanjbild. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

FacebookNikeCenterpartietStefan LöfvenReklamVarumärkeReklamfilmSocialdemokraternaWieden+Kennedy

Wieden & Kennedys reklamfilm för Nike i Storbritannien "Nothing beats a londoner" har hyllats stort. Filmen lyfter fram de ungas passion för staden och innehåller 258 kända och okända londonbor. Nu drar skojätten tillbaka kampanjen, det skriver Campaign. Användningen av "Londoner" gör att varumärket riskerar att åka på än stämning som flera bolag står bakom, bland annat av klädmärket LNDR som registrerades 2015.

En talesperson för Nike säger att bolaget inte kommenterar juridiska ärenden.

LNDR:s Joanna Turner säger till Campaign att man "till varje pris" vill skydda och säkerställa varumärkena inte blandas ihop.

S anklagar C för att ha förvanskat Löfvens citat
I en kampanjbild som bland annat Annie Lööf har delat på Twitter citeras statsminister Stefan Löfven så här:
"När storstadsbor ska åka ut på landsbygden och koppla av måste det fungera även där."
Till Expressen säger statsministerns pressekreterare Jonathan Holst att citatet är taget "helt ur sitt sammanhang". Uttalandet gjordes i samband med regeringens landsbygdsproposition som presenterades tidigare under måndagen.
Enligt Expressen gjorde Stefan Löfven följande uttalande efter att han skämtat om urbaniseringen:
– Jag är helt övertygad om att vi alla vill se att landet överlever, inte minst när storstadsbor ska åka ut och kanske koppla av på landsbygden. Då måste det fungera där.

Centerpartiet: "Han var glasklar"
Men Centerpartiet står, trots kritiken från S, fast vid att statsministern citerades rättvist. Partiets mediestrateg Karl-Johan Karlsson säger till Expressen att Löfven tydligt sagt: "När storstadsbor ska åka ut på landsbygden och koppla av måste det fungera även där."

– Han är glasklar på den punkten, så det är citerat på ett schysst och rättvisande sätt, säger Karlsson till tidningen.

Razzia mot Cambridge Analytica: Vill ta del av insamlad Facebookdata
I helgen avslöjades att konsultföretaget Cambridge Analytica misstänks ha tankat ner personlig information om 50 miljoner amerikanska Facebookanvändare. Företaget analyserade deras politiska åsikte och sålde sedan data till president Donald Trumps valkampanj 2016. Nu vill den brittiska datainspektionen genomföra en razzia på Cambridge Analytica och kommer under tisdagen att ansöka om en fullmakt för att få ta sig in i företagets kontor i London, skriver flera medier, bland annat BBC.

Uppgifter: Facebooks säkerhetschef avgår
Enligt uppgifter är säkerhetschefen Alex Stamos på väg att lämna företaget efter en konflikt kring hur Facebook bör hantera spridningen av desinformation. Det säger anställda och tidigare medarbetare för New York Times. Alex Stamos har ansvarat för Facebooks informationssäkerhet och velat att Facebook ska utreda den ryska aktiviteten på det sociala nätverket. Hans hållning i frågan ska ha gått i klinch med andra höga chefer, bland annat Sheryl Sandberg, operativ chef på Facebook.

Weinsteins bolag i konkurs
Harvey Weinstein tvingades bort från The Weinstein Company i samband med våldtäktsanklagelserna mot honom i höstas som också blev starten för #metoo. I måndags ansökte bolaget om konkursskydd, det skrivet Bloomberg. Bolaget grundades av bröderna Bob och Harvey Weinstein för 13 år sedan och har legat bakom filmer som Django Unchained, The King's Speech och Silver Linings Playbook. Konkursen kommer göra att sekretessen med de anställda upphör.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.