Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Nike uppmanar till acceptans för omstridda friidrottaren

Publicerad: 25 juni 2019, 07:57

Frågan om huruvida den sydafrikanska löperskan Caster Semenya ska tillåtas tävla mot kvinnor har de senaste åren varit en av friidrottens mest omdiskuterade. I en ny kampanj från Nike uppmanar sportjätten till förståelse för de som är annorlunda.


Ämnen i artikeln:

NikeReklam

800-meterslöperskan Caster Semenya är född med hyperandrogenism, ett tillstånd som gör att hennes kropp producerar högre nivåer av testosteron än andra kvinnors. De höga nivåerna av testosteron gör att hennes kropp bland annat har lättare att producera muskelmassa.

2011 beslutade det Internationella Friidrottsförbundet, IAAF, att införa gränsvärden för testosteron hos kvinnliga atleter, något som ledde till att Semenya under en period förbjöds från att tävla. Sedan några år är hon dock tillbaka på löparbanan och under OS-invigningen 2012 fick hon hedersuppdraget att bära den sydafrikanska facklan.

Caster Semenya är dessutom kontrakterad till Nike, ett varumärke som länge tagit strid för sina profiler. I sin senaste kampanj, frontad av Semenya, slår Nike ett slag för rätten att vara annorlunda. Samtidigt som klippbilder på när Caster Semenya tränar och går längs Johannesburgs gator berättar hon om hur det är hennes eget lopp hon springer, och att hennes förståelse för andra som är annorlunda kommer av att hon lärt sig älska sig själv.

Kampanjen är inte bara ett ställningstagande för atleterna, utan även en lansering av den Virgil Abloh-designade kollektionen "Athlete in Progress".

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

NikeReklam

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.