Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

No Media Spend

Publicerad: 5 april 2011, 14:34

Max Ahlborn, exekutiv producent för B-Reel NY och upphovsmakare till branschhajpade www.nomediaspend.com, sitter för tillfället och klipper ihop projektets kommande casefilm. För Resume.se tar han en kort paus och berättar lite om vad som hände.


Ämnen i artikeln:

Max Ahlborn

Max Ahlborn.

I förra veckan hade jag den stora förmånen att få tillbringa fyra fantastiska dagar med några riktiga toppenpersoner i juryn för the One Show. Vi högg igång direkt den första morgonen och casefilm efter casefilm rullade upp på monitorerna framför oss. När den kanske tionde i rad slutar med ett crescendo av bilder på bloggar och pressklipp som omnämnt kampanjen i fråga, samtidigt som man stolt berättar att man minsann inte spenderat en enda krona på köpt mediautrymme, då blir det lite… kliché.

Naturligtvis har teamen bakom dessa kampanjer gjort ett fantastiskt jobb men problemet är ju att utan någon som helst insikt om varken målgruppens karaktär eller storlek blir ju sifferleken bara just en lek. 100.000 besökare hit eller 10.000 bloggare dit säger oss ju egentligen absolut ingenting och huruvida siffrorna uppnåtts med hjälp av köpt eller “förtjänad” media är därför inte jätteintressant. Inte heller har casefilmsmakarna för vana att ta upp vad som faktiskt sagts om varumärket, dvs. vilken kvalitet det är på siffrorna.

Men, missförstå mig inte nu. Jag är den första att skriva under på att MYCKET mer kraft, tid och pengar hos reklambeställare borde läggas på att ta fram starka idéer med egen bärkraft och hög produktionskvalité istället för breda och asdyra bannersatsningar med 0.015% i click rate. Men som Faris Yakob sa: att dessutom ha en mediabudget att jobba med är naturligtvis inget negativt. Och har man ingen så behöver inte det vara dåligt det heller.

Dessutom är det naturligtvis så som Fernanda Romano påpekar att även om man inte investerat i att köpa media så har man definitivt investerat i idétid och produktion. Och, man bör definitivt ha tänkt på att investera i resurser som kan ta hand om all den diskussion uppmärksamhet kring varumärket som den lyckade kampanjen medfört.

Hursomhelst, efter att halvvägs in på juryveckans andra dag sett flera hundra casefilmer varav många med samma klichéartade resultatredovisning som slutscen slängde jag ihop www.nomediaspend.com på lunchen och lanserade med en liten tweet. Tanken var naturligtvis att med en klackspark kommentera och väcka lite debatt kring det här reklambranschbeteendet men också att dra igång ett litet viralexperiment i sig. Och jäklar vad det tog skruv, åtminstone i vår lilla värld. Som Billy Andersson på Resumé redan beskrivit hjälpte många i juryn till att promota initiativet. Vi fick PR, tweets, gratis bannerutrymme på FWA (väldigt meta-nöjd med det) och vid lunchtid dagen efter hade vi nått vårt mål: över 10.000 besökare. Och allt det här med noll kronor i mediabudget! Tänk va?

Jag älskar Internet.

/ Max Ahlborn @maxahlborn #nomediaspend

PS. Det finns förstås undantag från allt. Till exempel Old Spice fullkomligt ofattbara siffror måste ju betraktas som relevanta helt oavsett djupare insikt i deras målgrupp. Om inte annat ur ett rent populärkulturellt perspektiv. http://www.youtube.com/watch?v=fD1WqPGn5Ag (du kan hoppa till 2.34 direkt) DS.

FAKTA

Tre tips till dig som ska göra en casefilm:
1) Håll det kort.
2) Redovisa relevanta resultat.
3) Gör inte in en mastodontfilm om Den Stora Integrerade Kampanjen till kategorier där det bara är en kampanjenhet som tävlar. Eller hänvisa åtminstone till var i casefilmen som den aktuella enheten beskrivs.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

Max Ahlborn

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.