Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Norsk-svensk fejd i A-com

Publicerad: 17 januari 2008, 11:07

Ett halvår efter samgåendet mellan A-com och norska Spits kritiserar de norska delägarna öppet den svenska ledningen. – VD har för hög lön och en styrelsemedlem sitter på dubbla stolar, säger Hølje Tefre, vd på Zoncolan och storägare i A-com. – Jag känner inte igen beskrivningen, kontrar A-coms vd Fredrik Sandelin.


Rasande norrmän. "Jonassons arvode går långt över alla stövelskaft, säger Hølje Tefre, vd på Zoncolan som är storägare i A-com. Foto: Sigbjørn Sandsmark.

Börsnoterade reklambyråkoncernen har åter hamnat i hetluften. Den här gången kommer kritiken inifrån ägarleden. I mars förra året gick A-com och norska Spits ihop. Därmed blev norska investmentbolaget Zoncolan 20-procentig ägare i A-com.

Men nu tar Hølje Tefre, vd på Zoncolan, bladet från munnen och går ut och kritiserar A-coms ledning öppet.

Konflikten kom i öppen dager förra veckan när Hølje Tefre och Riulf Rustad, vd respektive styrelseordförande i Zoncolan, plötsligt begärde att få lämna sina styrelseposter i A-com.

A-coms ledning och övriga ägare togs på sängen av det oväntade avhoppet.

Till Resumé säger Hølje Tefre:

– A-com har de senaste åren haft årliga koncernkostnader som legat på 18 - 23 miljoner kronor, vilket är på tok för högt. När vi valdes in i styrelsen tog vi direkt upp den här kritiken.

I takt med att börskursen har rasat tycks även tålamodet hos norrmännen ha rasat. I oktober sålde de halva sitt innehav i A-com till Arvid Svensson Invest. Sedan dess tycks motsättningarna om A-coms framtid ha skärpts.

– Moderbolaget tar för mycket av vinsterna från dotterbolagen. Det finns en undfallenhet från A-coms ledning att ta tag i problemen, säger Hølje Tefre.

Nu pågår en maktkamp inför öppen ridå om vilka som ska sitta i styrelsen. Arvid Svensson Invest har begärt en extra bolagsstämma till den 21 januari då en ny styrelse ska väljas. Norrmännen har valt att hoppa av i protest och kommer att lansera egna styrelsekandidater till den extra bolagsstämman.

– Vi vill se en klar förändring av det här bolagets inriktning inklusive dess ledning. Ledningen är antingen inkompetent eller så saknar den incitament att vidta nödvändiga åtgärder.

Norrmännen är bland annat kritiska till vd Fredrik Sandelins lön. Med bonus, pensionsavsättningar och övriga förmåner kommer han upp i en lön på 4,4 miljoner kronor, vilket placerar honom i topp bland landets byrå-vd:ar.

– Med tanke på att ledningen inte agerat tillräckligt snabbt är Sandelins lön alldeles för hög.

Hans-Olov Öberg är analytiker på HQ Bank. Han vill inte kommentera Sandelins vd-lön. Däremot håller han med i kritiken om A-com har för stora centrala kostnader i förhållande till den totala verksamheten.

– Bolaget har en för stor motor i förhållande till det lilla fordonet. Men bolaget har en bra ledning och en snabb organisk tillväxt borde kunna lösa problemen.

Fredrik Sandelin, vd på A-com, slår dock ifrån sig kritiken från de norska aktieägarna.

– Den svenska delen är oerhört välskött. Däremot har vi haft vissa problem med den norska delen som vi köpte förra året.

Norrmännen är kritiska till huvudkontorets kostnader.

– Jag känner inte igen beskrivningen. Vi har bantat huvudkontoret från 16 till tre medarbetare.

Vad tror du ligger bakom kritiken?
– Jag tror att de vill möta utspelet från de andra aktieägarna som kallat till en extra bolagsstämma.

Hur påverkar det här verksamheten?
- Det är aldrig bra med den här typen av skriverier som kan skapa oro om vad som händer.

Du får kritik för att du har en hög lön.

– Jag har samma lönenivå som på mitt förra jobb på Scandic. Den är i nivå med företrädares och i nivå med vad andra byrå-vd:ar i Sverige tjänar.

Men i år ligger du ju i topp?
– Ja, i år är det första året jag gör det.

Kritiken mot styrelsemedlemmen som sitter på två stolar riktar sig mot Lage Jonasson. Han är delägare i A-com med styrelseplats. Samtidigt var han rådgivare i samband med köpet av Spits. För rådgivningen har Jonasson fått ut 5,1 miljoner kronor.

– Lage Jonasson har kapat åt sig uppdrag för 5,1 miljoner kronor bara för att göra några prospekt. Arvodet går långt över alla stövelskaft, säger Hølje Tefre.

– Lage Jonassons agerande är i gränslandet för god bolagsetik. Att han får sitta i styrelsen är som att släppa in räven i hönsgården.

Lage Jonasson tar dock kritiken med ro.

– Det inträffar relativt ofta jävssituationer i näringslivet och det regleras av i aktiebolagslagen. Men det är inte konstigare än att Wallenbergarnas Enskilda levererar tjänster till Ericsson, samtidigt som Investor äger aktier i Ericsson.

Jonasson är noga med att framhålla att uppdraget för A-com bara är ett av över 35 uppdrag som hans firma har.

Vad säger du om kritiken framförs offentligt?
– Jag har principen att aktieägarnas angelägenheter avhandlas mellan aktieägarna och inte i media.

Kan bråket skada A-com?
– Det är man alltid orolig för att det kan göra när man det uppstår diskussioner i media.

Hur ska konflikten lösas?
– Det är viktigt att undvika alltför grova tillhyggen och smädelser i debatt. Då blir det svårt att hitta en väg tillbaka. Jag är en stor vän av försoning.

Hans-Olov Öberg, analytiker på HQ Bank, är dock kritisk till Jonasson sitter på två stolar.

– Det är olyckligt med den här typen av sammanblandning. Även om arvodet på 5 miljoner kronor inte är oskäligt så finns det alltid en risk för att man blir misstänkliggjord, säger Hans-Olov Öberg.

Och A-coms ledning har tagit till sig av kritiken:

– Det är olyckligt med den här typen av misstankar. Därför kommer vi i framtiden att välja andra alternativ, säger Fredrik Sandelin.

Samtidigt är Sandelin noga med att påpeka att Jonasson inte deltagit i några styrelsebeslut och att styrelsen tagit in konkurrerande offerter.

– Vi var måna om att hålla nere kostnaderna, därför valde vi Lage Jonassons firma.

A-coms styrelseordförande Roland Nilsson är kritisk till norrmännens agerande.

– Norrmännen har ett tonläge och en retorik som jag inte är van vid. Men det är kanske ett norskt manér.

De tycker att A-coms ledning agerar för långsamt.

– De här killarna har suttit med på två styrelsemöten. De kanske inte är vana vid det svenska sättet att kommunicera.

Nilsson försvarar dessutom såväl Sandelins vd-lön som beslutet att anlita Lage Jonassons tjänster.

Läs mer i pappersutgåvan av Resumé.

Bernt Hermele

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.