Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Norskt och svenskt i symbios

Publicerad: 8 september 2008, 14:19

Nystartade produktionsbolaget Folkefilm växer. Nu har de inlett ett samarbete med det norska produktionsbolaget Motion Blur. Motion Blur – ”Vi blir som en kreativ styrka med kontor både i Stockholm och Oslo”.


Folkefilm startade i februari. Hittills har företaget skyndat lite långsamt. Många av jobben har varit utomlands och i takt med att namnet satt sig i branschen har grundarna Johan Tappert, Filip Nilsson och Tobias Bergman börjat kika på olika samarbeten med andra bolag. Nu är det klart. Folkefilm och Motion Blur ska sälja in varandra i respektive länder.

– Tanken bakom samarbetet är att skapa en nära och god relation som en gemensam kreativ kraft. Folkefilm är allt vi letat efter i Sverige, säger Espen Horn, exekutiv producent och grundare av Motion Blur, i en kommentar.

Bolagen kommer att representera varandra i Norge respektive Sverige, dela på kontor, producenter och regissörer.

Enligt Johan Tappert var det Folkefilm som inledde kontakten mellan bolagen.
– Vi visste att de letade efter ett samarbete i Sverige och tog kontakt med dem. Det klickade direkt. Vi behövde bredda våra intresseområden och jobba mer i Sverige och Norden och de vill in på den svenska marknaden. Men de exakta riktlinjerna är inte satta i sten utan vi kommer att pröva oss fram.

Vad är det ni gillar med Motion Blur?
– Vi gillar Espen väldigt mycket. Han har stora visioner, bra kontaktnät och han tror på oss som produktionsbolag. Jag tror att vi kommer ha stort utbyte av varandra och kunna lära mycket av varandra, säger Tappert.

Folkefilms fokus ligger på reklamfilm men bolagets regissörer har även jobbat en del med långfilm.

Vad tror du samarbetet kan leda till?
– Roligare och bättre manus och därmed även bättre filmer. Målet är att göra väldigt bra reklamfilm. Kompetensen finns i Norden till att göra riktigt bra reklamfilmer men det har inte alltid blivit så.

Tappert tror inte att Folkefilm och Motion Blur kommer att slåss om samma jobb.
– Vi känner inte att vi behöver göra allt inom Folkefilm utan vi kan hämta kompetens utifrån när vi behöver det. I det här fallet tror jag snarast att vi kompletterar varandra. Vi är lite mer karaktärsdrivna, även om vi strävar efter att vara visuellt drivna, och Motion är starkare på det visuella.

Folkefilm har precis också knutit till sig ytterligare en regissör, Andreas Nilsson.
– Andreas har gjort mycket musikvideos och det är en kompetens som vi vill ha inom bolaget.

Linda Fagerlind

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.