Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Notan: 437 Mkr på reklam sedan värnplikten skrotades

Publicerad: 3 oktober 2016, 11:37

Sedan värnplikten avskaffades för sex år sedan har Försvarsmakten plöjt ner 437 miljoner kronor i reklam.


Ämnen i artikeln:

Robert Forss

I förra veckan presenterade regeringens utredare ett förslag om att återinföra värnplikt. 2010 avskaffades värnplikten, och Sverige övergick till en frivillig försvarsmakt, baserad på anställd personal. Om värnplikt nu återinförs kommer de första värnpliktiga göra sin militära utbildning 2018.

Förslaget har varit omdebatterat i medierna de senaste dagarna och i reklambranschen har Försvarsmakten varit starkt närvarande sedan värnplikten avskaffades. Med DDB Stockholm som reklambyrå tog myndigheten hem en 100-wattare i kategorin "Långsiktig varumärkesvård" 2012. I år har man valt Volt som ny reklambyråpartner i samband med en upphandling.

Resumé har tagit del av handlingarna som visar Försvarsmakten marknadsbudget 2011-2016. Investeringarna nådde sin pik under det första året då reklambudgeten låg på 100 miljoner kronor. Efter det har medieköpen inte legat på samma nivå och 2016 ligger budgeten på 58 miljoner kronor.

Trots omfattande rekryteringskampanjer saknas det ungefär 800 heltidstjänstgörande soldater. Det har tidigare bedömts att förvarsmakten behöver runt 4 000 frivilliga personer varje år.

Är det ett kommunikativt misslyckade att ni inte har lyckats rekrytera så många som målsättningen har varit?
– Det är lite mer komplicerat än att jag kan svara ja eller nej på den frågan. Kommunikationen har drivit bilden av Försvarsmakten i positiv riktning både när det kommer till anseende, förtroende och rekryteringar. Kommunikationen har varit effektiv när det kommer till att förändra och bredda den traditionella bilden av vår verksamhet, säger Försvarsmaktens marknadschef Robert Forss till Resumé.

Du pratar mycket om förtroende här. Har den varit effektiv när det kommer till att rekrytera?
– Kommunikationen har fungerat väldigt bra när det kommer till att rekrytera unga människor som vill jobba inom Försvarsmakten på heltid. Vår fortsatta utmaning ligger i att förklara vårt erbjudande med deltidstjänst. Här är det främst utbildningen som är rekryteringsdrivande, då det inte finns ett traditionellt jobb i bortre ändan. Jag upplever inte att vi har misslyckats med vårt uppdrag, men omvärlden förändras och viljan att snabbare bemanna vår krigsorganisation kan komma att kräva andra lösningar än dagens.

På Försvarsmaktens marknadsavdelning är man än så länge försiktiga med att dra några slutsatser kring vad värnpliktens comeback skulle kunna innebära för kommunikationen.

– Först och främst är det viktigt att påpeka att vi inte är där än. Frågan ligger på remissnivå än så länge och vi kommer nu att svara på detta. Därefter kommer regeringen att fatta ett beslut. Vår sektion för marknadskommunikation ser kontinuerligt över våra strategier efter de förutsättningar verksamheten innebär.

Om vi ponerar att förslaget realiseras?
– Då kommer det givetvis att innebära en översyn av vår marknadsstrategi. Men huruvida vår medienärvaro kommer att öka eller minska det vet vi inte i dagsläget.

Kommer uppdraget förändras helt?
– Nej i grunden kommer rekryteringen till Försvarsmakten fortfarande primärt handla om en frivillig bas. Därtill kommer plikten ovanpå. Behovet av frivilliga kommer att finnas kvar.


Försvarsmaktens marknadsbudget 2011-2016

2011              100 miljoner
2012              90 miljoner
2013              71 miljoner
2014              58 miljoner
2015              60 miljoner
2016              58 miljoner

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Robert Forss

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.