Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Nowotny sågar Sidas utredning

Publicerad: 16 oktober 2009, 14:14

Sidas avgående kommunikationschef Claus Nowotny sågar Sidas egen utredning mot honom på i stort sett alla punkter. Resume.se har tagit del av hans eget yttrande till personalansvarsnämnden.


Ämnen i artikeln:

Sida

Claus Nowotny.

Nu slår Sidas avgående kommunikationschef Claus Nowotny tillbaka mot sin arbetsgivare.  Med hjälp av en advokat som beskrivs som en upphandlingsexpert avfärdar han i stort sett alla anklagelser som ligger till grund för Sidas anmälan till personalansvarsnämnden.
Resume.se har tagit del av hans inlaga till personalansvarsnämnden, översänd på Claus Nowotnys initiativ för att häva eventuell sekretess.

Den första punkten gäller den anlitade konsulten som enligt Sidas bedömning anlitats felaktigt enligt gällande ramavtal med Sidas byråer. Dessutom anser Sida att det förelegat jäv eftersom konsulten och Nowotny varit arbetskollegor tidigare.
Claus Nowotnys konstaterar i sitt yttrande att likabehandlingsprincipen är kärnan i lagen om offentlig upphandling och att han inte frångått den.
När det kommer till jävanklagelserna anser Claus Nowotny att hans bakgrund på Malmö Högskola ”rimligen” inte kan innebära att han skulle vara förhindrad att upphandla tjänster från konsulter som tidigare varit anställda på högskolan. Det är en arbetsplats med drygt 1000 medarbetare, skriver han.
Han konstaterar vidare att han tidigare relation med den anlitade konsulten varit strikt yrkesmässig och avslutad.

När det kommer till kritiken mot hanteringen av ramtavtalet skriver Nowotny att det inte finns något i avtalet som hindrar att man anlitar i underkonsulter. Dessutom har Sida godkänt den anlitade konsulten som en så kallad underkonsult. I ramavtalet med byråerna finns heller inget som ”tvingar” dem som underleverantör att acceptera en underkonsult som Sida föreslår så länge det sker inom avtalet, betonar han.

Han tillbakavisar uppgiften om att Gullers grupp skulle ha fått frågan om jobba med underkonsulten som felaktig.
Däremot har Storåkers och Sida kommit överens om att underkonsulten skulle utföra uppdraget för byrån, vilket inte strider mot ramavtalet, skriver Claus Nowotny.  
Sidas tolkning att konsulten skulle haft samma status och bland annat fått visitkort som en Sida-anställd förklarar Nowotny med rena praktiska skäl. Konsulten har bland annat representerat Sida vid internationella uppdrag.

Även Sidas kritik mot att Claus Nowotny skulle ha upphandlat en webbproduktion till värde av 900 000 kronor av tidigare kollegor, och därmed brutit mot interna regelverket för vilka nivåer som måste upphandlas via LOU, saknar grund, anser Nowotny.
Han konstaterar att han skrivit fyra olika kontrakt för webbproduktion, där inget av dem går över gränsen på 342 000 kronor.
Nowotny medger att den sammanlagda kostnaden för webbtextproduktionen – 457 280 kronor – är högre än regelverkets gräns, men betydligt lägre nivå än vad som anges i Sidas utredning.
När det gäller jävanklagelser använder han samma argument som i fallet med underkonsulten. Det finns inga privata relationer, trots att några av de anlitade är tidigare arbetskollegor. Allt har skötts yrkesmässigt och webbprojektet genomfördes ”föredömligt”.

Det är bara i den sista punkten som Claus Nowotny medger att upphandligen kunde ha skötts bättre. Det gäller direktupphandlingen, utan skriftligt avtal,av en filmkonsulttjänst till ett värde av 40 000 kronor. En professor fakturerade beloppet som ett slags förstudie till en film som aldrig blev av.
Claus Nowotny skriver att upphandlingen inte skötts optimalt och fakturan skickades utan att parterna fört en prisdiskussion. Ett skriftligt avtal borde ha upprättats. Men att i efterhand bestrida fakturan skulle enbart ge Sida badwill, bedömer Nowotny. Dessutom anser Nowotny att Sida kunnat tillgodogöra sig innehållet i professorns synopsis.

TIll Resume.se säger Claus Nowotny att han anser att medierapporteringen varit ensidig:
– Jag ska inte förneka att detta är obehagligt. Men jag har förtroende för Sidas processer och med vetskap om hur saker faktiskt skett är jag ändå lugn. Jag har också både förståelse och respekt för de känslor som kommer fram vid en sådan kraftig minskning av personalstyrkan som vi genomfört på kommunikationsavdelningen. Denna mer emotionellt laddade bakgrund till diskussionen lämnar jag själv därhän och litar i stället till fakta.

Han berättat att han fått frågan om utredningen är anledningen till att han valt att sluta som kommunikationschef:
– Svaret är nej. Det är snarare tvärtom. Denna process var ett tungt vägande skäl för att stanna kvar, åtminstone den tid processen tar att slutföra. Men när jag vägde samman alla faktorer kunde jag inte låta dessa påståenden hindra mig från att göra det jag tycker är bäst för mig vid en tidpunkt då det passar bra med ett chefsbyte inom Sidas kommunikationsarbete.

Storåkers vd Pia Grahn Brikell understryker i en kommentar till Resume.se att hon anser att byrån inte agerat felaktigt på något sätt i samband med upphandlingen.

Peter Willebrand

Ämnen i artikeln:

Sida

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.