Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

NPP överger Uppsala

Publicerad: 22 maj 2013, 09:25

Mattias Bodin, vd NPP

Matador kommunikation köper NPP Uppsala (tidigare WJOS) av NPP Holding. Enligt NPP:s vd går försäljningen i linje med strategin att samla verksamheten till Örebro sedan rikssatsningen kom av sig.


Ämnen i artikeln:

NPP Reklambyrå

Örebrobyrån NPP hade en uttalad dröm om att ta plats bland storbyråerna. Men satsningen kom av sig. Under förra året såldes NPP:s Stockholmskontor till Care of Haus samtidigt som Västeråskontoret avvecklades. Med försäljningen av NPP Uppsala till Matador kommunikation. Finns byrån numera bara i Örebro.

– Vi har sedan ett år tillbaka bytt strategi från att vara en nationell byrå till att bara finnas i Örebro. Det gör att vi väljer att avyttra Uppsala. Matador var intresserade av att köpa och det kändes som en bra lösning för vår personal. Deras kompetens kompletterar medarbetarna på Matador på ett bra sätt, säger NPP:s vd Mattias Bodin till Resumé.

Försäljningen innebär att fem medarbetare och två frilansare från NPP Uppsala övergår i Matador kommunikations verksamhet.

Målet att bli Sveriges ledande landsortsbyrå sattes upp 2006. Byrån hade som målsättning att nå 100 miljoner kronor i målsättning, men nådde bara halvvägs.

Den förändrade strategin från NPP kommer av ett svagare 2011 än förväntat. Ett år där byrån drog på sig stora kostnader när de planerade att växa. Byrån gjorde en resultatförsämring med ca. fem miljoner kronor och ett förväntat nollresultat hamnade på två miljoner i förlust.

– Vi kände att vi hade ganska stora utmaningar ekonomiskt, samtidigt som viljan för den nationella strategin inte fanns bland medarbetarna och till sist inte heller i ledningen. Det var därför vi valde att backa. Jag ser inget självuppfyllande i att bli en nationell spelare. I dag är vi en välmående byrå både mentalt och ekonomiskt, säger Mattias Bodin.

Känns det bittert att ni tvingades backa från satsningen?
– Inte alls, vi har många kul uppdrag kvar i Örebro. Det är synd att vi inte fick med oss omsättningen och medarbetarna, men det finns inget egenvärde att växa omsättningsmässigt.

Utesluter du att ni kommer att byta strategi igen och rikta blickarna utanför Örebro?
– Det utesluter jag helt under nuvarande bolagskonstruktion. Så länge jag är delägare i bolaget kommer jag arbeta utifrån nuvarande strategi. Vad som händer i det långa perspektivet kan man bara spekulera om.

Fotnot: Den nya Uppsalabyrån kommer efter fusionen att heta Matador kommunikation och blir med sina 20 medarbetare en av Uppsalas största kommunikationsbyråer. Kvar i NPP finns 13 heltidsantällda.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

NPP Reklambyrå

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.