Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Nu jobbar han med hemlösa

Publicerad: 18 mars 2010, 16:13

Sedan Johan af Donner lurat Röda Korset och Cancerfonden på 7,7 miljoner kronor har han startat ett nytt liv. I höst har han bland annat arbetat som volontär åt en förening för hemlösa, Ny Gemenskap. Det visar Kriminalvårdens personutredning.

Ämnen i artikeln:

Johan af DonnerRöda Korset

KB

Karl-Johan Byttner


Johan af Donner

Den 21 april inleds rättegången mot före detta informationschefen på Röda Korset och Cancerfonden, Johan af Donner. Han står bland annat åtalad för grova bedrägerier och mutbrott. Åtalspunkterna rör svindlerier på sammanlagt 7,7 miljoner kronor. Inför rättegången har Kriminalvården genomfört en personutredning om Johan af Donner.

Den visar bland annat att Johan af Donner sedan i höstas arbetar som volontär åt en förening för hemlösa, Ny Gemenskap.
I avvaktan på den stundande huvudförhandlingen har han dock i samråd med ledningen för föreningen avvaktat ytterligare engagemang. Men Johan af Donner har också låtit meddela att han är intresserad av att göra samhällstjänst.

Han går även hos psykolog regelbundet, studerar religionsvetenskap och skriver på en bok. Hans ekonomiska situation är mycket kärv, då han bland annat är belagd med kvarstad på 3-4 miljoner kronor.  Johan af Donners målsättning är att han över tid ska betala tillbaka de pengar som han är skyldig.
Den tidigare så sociala Johan af Donner har förlorat så gott som hela sitt sociala nätverk. Förutom sin fru och barn har han maximalt 2-3 vänner som han fortfarande umgås med.

I personutredningen konstateras också att Johan af Donner är mycket medveten om att de handlingar han har gjort sig skyldiga till är brottsliga. Han uttrycker också stor skam över det inträffade.

Kriminalvården konstaterar också att det inte är nödvändigt med övervakning och att: ”risken för återfall i brott bedöms som låg.”

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev