Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Nu ska mörtarna räddas

Publicerad: 19 februari 2015, 09:32

Foto: Kampanjbild

Apotek Hjärtats kampanj ska få fler att lämna in överblivna mediciner. Något som kan rädda den annars mycket utsatta fiskarten mört från att bli steril.


Ämnen i artikeln:

Apotek HjärtatÅkestam Holst

Bara varannan vuxen lämnar in sina gamla mediciner på Apoteket. Det leder till att 250 ton läkemedel hamnar i soporna varje år. Men det är något som Apotek Hjärtat vill ändra på. När läkemedel hamnar i sjöar och hav är de svenska mörtarna en fiskart som drabbas hårt. Tvåkönade mörtar är nämligen en direkt effekt av att läkemedel hamnat i våra vattendrag. Därför lanserar Apotek Hjärtat en ny kampanj vars syfte är sprida riskerna med att inte lämna in läkemedel. Förhoppningen är att få in 40 procent fler läkemedel än vad som räknas som normalt under en månad.

– Vi samlar in överblivna läkemedel för kommande generationers skull. Vattenreningsverken klarar inte av att rena vattnet från alla läkemedelssubstanser vilket leder till antibiotikaresistenta bakterier och förhöjda hormonnivåer hos fiskar som riskerar att bli infertila, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat, i en kommentar.

Tidigare liknande kampanjer har visat att satsningar som denna ger resultat. Annika Svedberg igen:
– För några decennier sedan slängde ju många sina burkar och flaskor i naturen. I dag är det självklart att panta i butiken och slänga glasflaskorna i återvinningen. Vi vill bidra till en liknande förändring men vi behöver bli fler som hjälps åt.

En del av kampanjen är också den hemsida där mängden läkemedel som samlas in räknas. På sidan finns också möjlighet att bli mörtfadder och beslutet kan sedan delas på sin facebooksida.

Reklambyrå är Åkestam Holst.

Linnéa Kihlström

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.