Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Nu vänder det!

Publicerad: 3 februari 2010, 16:01

Nu har det vänt: annonsörerna satsar mer pengar, mediebyråerna får större budgetar och efterfrågan på branschfolk växer. Men medierna får dras i flera år med höga rabatter. Pengarna går från papper till rörligt, på webb och i tv. Sök och pr är de hetaste nischerna.


Ämnen i artikeln:

Sveriges MediebyråerSveriges AnnonsörerBohmans NätverkIRM

truefalse

Magnus Anshelm vd IRM, Anders Ericson vd Sveriges Annonsörer, Staffan Slörner vd Sveriges Mediebyråer och Erik Haglöf på Bohmans Nätverk.

Ekonomins indikatorer pekar äntligen uppåt: KI, inköpschefsindex, platsindex och finansminister Anders Borgs prognoser visar på tillväxt och optimism.

Det finns ännu inte en siffra över försäljningen i januari, en normalt klen månad. Och februari blir helt förvriden av SVT:s dominans med Melodi­festival och vinter-OS. Men branschproffsen är säkra: 2010 blir året när det vänder.

– Ett antal makrotal pekar i rätt riktning och det var inte så tydligt i höstas, säger IRM:s vd Magnus Anshelm som i november spådde nolltillväxt för reklammarknaden 2010.
– Den underliggande osäkerheten som ledde oss till nolltillväxt är de mycket höga rabattnivåerna som etablerades 2009. Vi såg rabatter upp­emot 70 procent på nätet där utbudet av kontakter är stort, men också inom tv och print.

Nu är vägen tillbaka till 2008 års goda priser mycket lång för de medier som har försökt rabattera sig genom krisen:
– Vi började få indikationer om en vändning redan i oktober, säger Magnus Anshelm. Den negativa tillväxten minskade i november och i december låg vissa medier på plus, även om det sker från låga nivåer. Nu växer volymerna, men frågan är hur lång tid det tar för medierna att komma upp på rimliga prisnivåer?
Länge, blir svaret från Sveriges Annonsörers vd Anders Ericson:
– Efter den förra låg­konjunkturen tog det två tre år att komma tillbaka till 2000 års toppnivå. Annonsörerna kommer att vara tuffa mot mediebyråerna i år. Ett ökat utbud av reklamtid i tv och hårdare konkurrenssituation har gynnat våra medlemmar.

Men även Anders Ericsons medlemmar ser ljuset återvända och är redo att öppna plånboken:
– Vår gissning är att reklammarknaden växer med 4–5 procent i år. Då ska vi veta att tappet i fjol blev
17–18 procent. Under 2010 är vi tillbaka vid 2006 års siffror.

Vinnare blir föga överraskande nätet och i synnerhet sök:
– Det är på nätet och inom pr som våra medlemmar vill vara, konstaterar Anders ­Ericson. Men kunskapsnivån om nätet på mediebyråerna är låg, därför agerar våra medlemmar på egen hand och söker nätlösningar eller går till pr. Medie­byråerna kan få det tufft och det var mycket pitcher i fjol. Det var också många reklambyråbyten i fjol, vilket förvånar under en lågkonjunktur. Annonsörerna vill röra om och förbättra samarbetet med reklambyrån.

Staffan Slörner,
vd för Sveriges Mediebyråer, har också sett vändningen komma:
– Kunderna har mer budget i sina planer. Det blir bättre än i fjol, men vi ska inte drömma om 2008 års rekordnivåer. Kunderna har vant sig vid rabatterade priser och så länge det finns lager råder tillgång och efterfrågan. Det tar tid att hämta hem.

Han ser en fortsatt för­skjutning mot nätet och sök, men tror att storstadspressen kan repa sig efter några svåra år:
– De gynnas när märkes­annonseringen kommer tillbaka. Men det gäller att de fortsätter utveckla sina affärsmodeller. Trenden är att de medier som har bäst mätbarhet vinner. Mediebyråerna ägnar mycket tid åt att utveckla nya sätt att mäta.
– Mediebyråerna har klarat lågkonjunkturen genom att ha en större andel timbaserade intäkter. Kunderna vill ha mer förarbete innan de handlar. Samtidigt har tiden mellan produktion, köp och försäljning kortats.

Uppgången märks också hos branschens rekryteringsföretag:
– Folk har slutat att hålla sig i skrivbordet och är positiva till att röra på sig, säger Erik Haglöf, vd på Bohmans Nätverk. Det finns ett uppdämt behov av rörlighet både hos arbets­givarna och individerna. Det är en helt ny optimism i dag.
– Hela hösten var bra för oss och november var all-time-high. Vi har många jobb ute på vår sajt och kunderna vill visa att de har bestämt sig för att investera i framtiden.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.