Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Nya miljonkrav på Kingcheferna

Publicerad: 24 februari 2010, 15:13

Resumé kan avslöja att Kings vd Sunit Mehrotra ska betala drygt 1,4 miljoner kronor och cd Frank Hollingworth drygt 1,1 miljoner kronor senast på fredag. Frank Hollingworth hävdar att man har fått besked om att slippa betala skattetillägg. Skattverket hävdar att det är rent nonsens.


Ämnen i artikeln:

KingSkatteverketSunit MehrotraFrank Hollingworth

truefalse

Skatteverket kräver Kings cd Frank Hollingworth och vd Sunit Mehrotra på ytterligare drygt 2,5 miljoner. (Foto: Björn Elgstrand)

Resumé har tidigare rapporterat om att Kings vd Sunit Mehrotra och cd Frank Hollingworth upptaxeras med mångmiljon­belopp åren 2004–2007.

De hade fram till den 18 januari på sig att betala. Den 20 januari betalade Sunit Mehrotra in 2 732 232 kronor. Samma datum betalade Frank Hollingworth 2 225 957 kronor samt den 29 januari 1 983 kronor. Det vill säga totalt drygt 4,9 miljoner kronor.

Nu kan Resumé avslöja att de båda fortfarande har stora skatteskulder kvar att betala. Senast fredag den 26 februari löper fristen ut för drygt 2,5 miljoner kronor. Frank Hollingworth är tagen på sängen av Resumés uppgifter och hävdar att Skatteverket har gett anstånd kring själva skatte­tillägget (en avgift som en skattskyldig blir tvungen att betala om denna lämnar en oriktig uppgift i sin deklaration och att uppgiften skulle­ ha medfört för låg skatt), det vill säga att det inte ska behöva betalas.

– Redan innan vi betalade den stora klumpsumman fick vi besked från Skatteverket att vi skulle få anstånd med att betala själva skattetillägget. Vår revisor, Peter Persson vid BDO, har också sagt att vi inte ska behöva betala detta. Han har talat med Skatte­verket flera gånger kring frågan, säger han.
Skatteverket hävdar att påståendet att slippa betalning är rent nonsens:
– Det finns inget beslut kring något anstånd så jag har ingen aning om vad Frank Hol­lingworth syftar på. Om det över huvud taget skulle finnas ett sådant dokument, vilket det inte gör, vill jag hemskt gärna se det, säger Lena Bergkvist, process­förare på Skatteverket och ytterst ansvarig för beslut kring upptaxeringar.

Bråket mellan Skatteverket och Sunit Mehrotra och Frank Hollingworth handlar om att de anser att de till största delen har bott utomlands åren 2004–2007 och därmed ska slippa betala skatt i Sverige. Skatteverket hävdar att båda har haft väsentlig anknytning till Sverige och ska betala skatt i Sverige för alla sina inkomster i världen.

Ytterligare diskussioner har rört vad som egentligen skedde då Sunit Mehrotra sålde villan på Lidingö till Emma Melin von Bahr, som i dag är hans hustru. Skattemyndigheten anser att upplägget var en skenaffär, vilket skulle innebära att Sunit Mehrotra i praktiken lånade ut pengar till Emma Melin von Bahr.

Resumé har tidigare intervjuat Magnus Wikner, marknadschef på ICA, som har uppgett han träffar Sunit Mehrotra flera gånger per månad. Något som kan tyckas­ märkligt med tanke på det påstådda utlandsboendet och att King har haft ICA som kund sedan 2001.

Nu ska alltså ytterligare 2 592 951 kronor, utöver de dryga 4,9 miljoner kronor som redan har betalats in till Skatteverket, betalas senast på fredag. Sunit Mehrotra ska betala exakt 1 433 334 kronor, medan Frank Hollingworth ska betala 1 159 617 kronor:
– De har två dagar på sig om de vill söka anstånd kring själva skattetillägget, men det finns inga sådana beslut i dag, säger Lena Bergkvist.

Frank Hollingworth och Sunit Mehrotras advokat, Frank Persson, skattejurist vid BDO, säger att ärendet ha överklagats till länsrätten. Han menar att ett skattetillägg visserligen är ett straff enligt Europakonventionens bestämmelser, men att varken Frank Hollingworth eller Sunit Mehrotra är skyldiga att betala något på förfallodagen den 26 februari:
– Jag kan förstå att Sunit och Frank känner sig jagade, men man åtnjuter anstånd med den del av debiteringen som avser själva skatte­tillägget. Generellt sett kan jag konstatera att det i min vardag som skattejurist inte är ovanligt att Skatteverket och skattskyldiga har olika uppfattning, säger Frank Persson.

Resumé har sökt Sunit Mehrotra utan resultat.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.