torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Nya siffror om utomhusreklamen – färre kontakter men ökad räckvidd

Publicerad: 23 maj 2023, 11:30

Mats Rönne, ordförande i Outdoor Committee som styr mätsystemet Outdoor Impact 2.0.

Foto: Fredrik Sandberg / TT /Press

Outdoor Impact, som mäter hur många som nås av utomhusreklam, uppdateras. Det innebär bland annat lägre antal reklamkontakter.

Ämnen i artikeln:

Mats RönneClear ChannelReklam

Alicia Price

alicia.price@resume.se


Outdoor Impact uppdaterar nu sitt system för att bättre spegla hur beteendet hos människor ser ut efter pandemin. Bland annat har man nya trafiksiffror för olika trafikslag, meddelar Outdoor Impact i ett pressmeddelande. Uppdateringen kallas för Outdoor Impact 2.0.

– Det handlar både om mer aktuell data från tiden efter covid och om mer detaljerade underlag, framför allt när det gäller kollektivtrafiken. En annan viktig nyhet är att vi har lagt in mer detaljerade säsongsvariationer för olika trafikslag, miljöer och geografiska regioner för att systemet ska bli så rättvisande som möjligt, säger Ulrika Danielsson, projektledare för Outdoor Impact, i ett pressmeddelande.

Man har också mer detaljerad information om cykeltrafik, bland annat har det visat sig att genomsnittscyklisten cyklar fortare än man tidigare trott och därför exponeras för utomhusreklam under kortare tid. Kartor har också uppdaterats.

– Även om vi har nya trafiksiffror inom många områden så täcker dessa siffror inte allt, säger Mats Rönne, ordförande i Outdoor Committee (OC).

– Ett stort arbete har därför varit att tillsammans med Ipsos analysera och diskutera balansen mellan data som samlats in under tiden före pandemin, under själva pandemin och efter pandemin och hur dessa olika siffror ska viktas mot varandra utifrån det vi vet nu om rörelsemönstren i samhället. Det finns skillnader mellan såväl olika delar av Sverige och mellan olika trafikslag, där kollektivtrafiken i Stockholm är den som haft störst svängningar, fortsätter han.

De största skillnaderna mellan det nya och det gamla systemet listas nedan.

• Antalet kontakter, VAC (Visibility Adjusted Contact) minskar med cirka 5 procent, med vissa skillnader regionalt mellan storstäderna. Utanför de största orterna ökar dock volymen, vilket alltså innebär att utomhusreklam når en större del av de som bor på mindre ort.
• Räckvidden ökar något i hela Sverige och ligger på omkring 90 procent i de 20 största städerna, 74 procent i övriga. Däremot minskar snittfrekvensen, bland annat eftersom fler jobbar hemifrån och pendlar mindre.
• Utomhusmedier i stort ger omkring 1 miljard reklamkontakter, VAC, i Sverige per vecka.

Om Outdoor Impact

Outdoor Impact 2.0 är det gemensamma beräknings- och planeringssystemet för
utomhusmediet i Sverige. Systemet styrs av en trepartskommitté, Outdoor Committee, där
annonsörer, mediebyråer och medieägare samverkar för att definiera innehållet och de mät-
och kalkylmetoder som används. Systemet innehåller information om drygt 40 000
reklamytor i kommersiella serier från de fyra utomhusbolagen i Sverige: Clear Channel, JC
Decaux, Leeads och Ocean Outdoor.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev