Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Nytt Grand Prix till Volvo Trucks

Publicerad: 23 juni 2015, 13:52

Jean Claude van Damme i "Epic split" och Lars Terling på Volvo.

Foto: Skärmdump/Fredrik Thambert.

I fjol tog Volvo Trucks och Forsman & Bodenfors hem 20 Cannes-lejon för sina framgångsrika kampanjer. När de återvänder i år blir det Grand Prix igen – i Creative Effectiveness. – Jag vet ju att många av våra konkurrenter är väldigt avundsjuka på det vi gjort, säger Lars Terling, marknadsdirektör och medlem i juryn.


Ämnen i artikeln:

Volvo TrucksEpic SplitCannes LionsForsman & BodenforsCannes Lions 2015

Creative Effectiveness är kategorin som belönar fjolårsvinnare som kan bevisa att deras kreativitet också har gett mätbara resultat för kundens affär. Sedan den lanserades år 2011 har ingen svensk kampanj lyckats möta de hårda kraven som ställs på vinnarna.

Men i år vände det till succé. Forsman & Bodenfors och Volvo Trucks plockar hem Grand Prix, och INGO vinner ett brons med Lidl-kampanjen Dill.

Vinnaren Live Test Series, består som namnet antyder, av en serie filmer och digitala upplevelser som på olika sätt lyfter fram fördelarna med märkets nya lastbilar. Men det är förstås filmen "Epic Split" som har satt sig starkast i folks minnen.

Marknadsdirektören Lars Terling, som också satt med i årets Creative Effectiveness-jury, kände redan innan tävlingen att de hade stora chanser att vinna.
– Det kändes som ett jättestarkt case. När man mäter resultaten över tid ser man att vi har hårda fakta på hur bra det har gått, säger han.

Vilka är de starkaste resultaten?
– Det som är allra bäst för oss är att antalet följare på Facebook har exploderat. Vi har en jättestor följarskara vilket är en fantastisk tillgång. Sedan är det väldigt många som sett filmen som också har tagit någon form av action. Bland lastbilsköpare säger 51 procent att de har gjort något, exempelvis kontaktat en återförsäljare eller gått in på vår hemsida. Besöksfrekvensen på våra sajter har ökat enormt mycket.

Innan Live test-serien drog igång hade inget liknande gjorts i er kategori. Hur resonerade ni när ni bestämde er för att våga satsa?
– Vi ville gå ifrån att vara ett genomsnittligt varumärke till att sticka ut och vara mer djärva. Genom en ny varumärkesplattform ville vi prata mer om innovation och vår svenskhet. Det räckte inte med att göra det som alla andra gör. Vi var tvungna att göra något annat. Dessutom är det inte effektivt ur budgetsynpunkt att göra som alla andra.

Hade ni trott att ni skulle uppnå de resultaten som ni gjort?
– Nej. Det här rymmer ju ett flertal olika filmer och initiativ. Många av dem har varit väldigt framgångsrika. Men när man pratar om Epic split... det är ju ingen som ens vågar drömma om ett sådant resultat. Fast redan när vi spelade in den i Spanien kände vi att det fanns hög potential.

Det har inte gått så bra för Sverige tidigare i kategorin. Hur tycker du att man som kund och byrå bör tänka kring mätbarhet och uppföljning?
– För oss är det oerhört viktigt att mäta effektiviteten. Det gör vi på allt vi gör. Där vi inte kan mäta ifrågasätter vi om det över huvud taget är värt att slänga in pengar. Särskilt när man som vi nästan enbart jobbar digitalt. Man kan säga att vi egentligen inte är med i den traditionella medievärlden längre. Vi rör oss på en annan arena och utnyttjar det fullt ut.

Vilka svallvågor har kampanjerna gett i branschen?
– Jag vet ju att många av våra konkurrenter är väldigt avundsjuka på det vi gjort. Jag tror att många funderar över att fullt ut börja utnyttja de digitala möjligheterna. Men det är inte bara i vår bransch.

Men det måste krävas mod för att överge det man gjort länge?
– Ja, jag brukar säga att det är en väldigt tunn gräns mellan genialitet och idioti.

Hur ska ni fira ikväll?
– Hårt och länge (skratt).

Känns det här som en bra summering av det ni gjort?
– Ja, det gör det. Under de senaste 2-3 åren har vi lanserat nya bilar på ett helt nytt sätt, vilket har gett stor effekt. Men produktlanseringar är relativt enkla i sina budskap. Det är väsentligt svårare att aktivera en publik på det mer dagliga. Därför har vi nyligen släppt en ny kampanj som heter "Reality road" där vi försöker exemplifiera hur bra våra tjänster är. Återigen på ett helt nytt sätt med en webb-tv-serie. Det ska bli väldigt spännande att se hur det går.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.