Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Oatly tar strid mot skolmjölken

Publicerad: 5 oktober 2017, 12:53

På internationella skolmjölksdagen i förra veckan begärde Oatly att Konkurrensverket granskar EU:s skolmjölksstöd. Med initiativet kommer en integrerad kampanj från Forsman & Bodenfors.


Ämnen i artikeln:

ReklambyråerOatlySvensk MjölkForsman & Bodenfors

– Skolmjölksstödet är en omodern företeelse som innebär en otillåten snedvridning av konkurrensen på bekostnad av klimatet. Dessutom begränsar det elevernas möjligheter att själva bestämma, kommenterade Oatlys vd Toni Petersson det senaste initativet i förra veckan. Företagsledaren har själv en central roll i Forsman & Bodenfors senaste kampanj för varumärket med starka aktivistiska vibrationer.

Oatly som drivit en kamp mot mjölkindustrin med provocerande marknadsföring i flera år förlorade mot Svensk Mjölk i en uppmärksammad rättegång i marknadsdomstolen den 19 november 2015. Nu anser Oatly att EU:s skolmjölksstöd "konserverar en ohållbar norm som motverkar klimatmålen och snedvrider konkurrensen." Liksom i tidigare kampanjer lutar sig företagen på forskning.

"Enligt FN står den animaliska produktionen för 14,5 % av världens utsläpp av växthusgaser, vilket är mer än all världens samlade transporter.", skriver företaget i pressmeddelandet.

Oatly har även beställt en undersökning av Inizio som visar att 74 % av landets kostchefer kräver intyg från läkare, skolsköterska eller målsman/lärare för att elever ska kunna få dricka ett vegetabiliskt alternativ till skollunchen.

– Vi tycker att det är både märkligt och otidsenligt att det ska krävas ett intyg för att man som skolelev ska kunna välja klimatsmart kost, särskilt när kosten spelar så stor roll vad gäller utsläpp av växthusgaser, påpekar Toni Petersson i en kommentar.

FAKTA
Skolmjölksstödet uppgår till 1,80 kr per liter och betalas ut av EU genom Jordbruksverket. Skolor som erhåller stödet måste också sätta upp en plansch som ska vara väl synlig. Den är framtagen av EU och tar upp skolmjölksstödet samt informerar om mjölkens hälsofördelar. Skolor som erhåller skolmjölksstöd kan dessutom få betala tillbaka om de tar ner planschen.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.