Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Oskar Bård startar reklambranschens Ikea

Publicerad: 9 september 2009, 08:01

Oskar Bård och Hobby Film startar dotterbolaget Hobby Factory: en prispressande filmfabrik. – Affärsidén är att erbjuda ett brett sortiment av form- och funktionsriktiga reklamfilmer till så låga priser att så många som möjligt ska ha råd att köpa dem, förklarar Oskar Bård, direktör och grundare av båda bolagen.


Ämnen i artikeln:

Hobby FilmOskar Bård

Fabriksinvigning av direktör Oskar Bård (till höger) och arbetsledare/regissör David Kvart (till vänster).  Fotograf: Aida Chehrehgosha

Oskar Bård bekänner utan omsvep att han snott affärsidén rakt av från Ikea och Ingvar Kamprad.
– Fast vi har bytt ut ordet heminredningsartiklar mot ordet reklamfilmer. För vi producerar ju reklamfilmer och inte heminredning. Och då hade ju heminredning blivit ganska missvisande, säger Oskar Bård.

Och han har lika stora tillväxtambitioner som förlagan: målet är att Hobby Film ska producera ALL reklamfilm i hela norra Europa

För att hitta motsvarande kostnadseffektiva lösningar som Ingvar Kamprad ska Hobby Factorys reklamfilmer produceras enligt standardiserat ”fabrikstänk”.
Alla produktioner filmas digitalt, med små team som håller i prduktionen. Även efterproduktionen görs inhouse.
– Har man en stor budget och vill göra fantastisk reklamfilm så går man som vanligt till Hobby Film. Har man en mindre budget och ändå vill göra bra reklamfilm så går man nu till Hobby Factory. Så nu behövs det inga andra produktionsbolag längre. Visst är det genialiskt, säger Oskar Bård.

Men han understryker att det handlar om att differentiera utbudet, snarare än att tumma på kvalité.
– Det är klart att man får en lyxigare producerad reklamfilm om man har två miljoner kontra 500 000 kronor. För många företag är det värt att betala stora pengar för superkvalitet. Men det finns många företag som inte har miljoner att lägga. Och då gör Hobby Factory det bästa möjligt av den budget som finns, säger Oskar Bård.

Producenten och regissören David Kvart blir förman i den nya filmfabriken.
– Under senaste månaderna har vi testkört och finjusterat Hobby Factorys arbetsmetod på ett par projekt, bland annat för Intersport och Renault. Det har funkat mycket bra. Nu startar vi Hobby Factory på riktigt, som ett eget bolag säger David Kvart i en kommentar

Peter Willebrand

Ämnen i artikeln:

Hobby FilmOskar Bård

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.