Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Ove Pihl minns HC Ericson

Publicerad: 4 januari 2013, 08:18

Nyligen gick Hans Christer Ericson ur tiden. Ove Pihl minns en mångårig vän och kollega.


Hans Christer Ericson är död.

Han dog plötsligt i New York 67 år gammal.

Hans Christer var reklamman, typograf, lärare, konstnär, poet, geni. Men inte nödvändigtvis i den ordningen.

HC var en av den lilla gruppen kreatörer som på 70-talet tog befäl över reklamskapandet i Sverige. Han startade den framgångsrika annonsbyrån
Ericson & Co, fick många Guldägg och blev invald i PlatinaAkademien 1993.

Under den här perioden startade han företaget Bazar där han skapade
en vidunderlig rad av designobjekt i en nostalgisk hantverkstradition.
Han öppnade butiker för Bazar i Gamla Stan och på nedre Manhattan i New York. HC var gränslös.

Han skapade och publicerade många böcker fulla av viktig designkunskap och med stor typografisk elegans. Hans poesi var starkt personlig som i boken  "Reningsverk " där han hade modet att öppna slussarna till sin uppväxttid, en tid som var fyllt av smärta.

HC var unik som konstnär. Hans objekt, som ofta hade hans stora passion för typografi som grundpelare, var oerhört starka i sitt uttryck och estetiskt fulländade.  Jag har alltid ansett att Hans Christer var värd ett större erkännande som konstnär.  Med hans bakgrund som reklamman klarade inte konstkritikerna av att ge honom det utrymme han förtjänade.

Hans Christer Ericson utnämndes till professor i grafisk design. Unikt för vår bransch. Han blev en legend som  lärare och föreläsare på Göteborgs Universitet, Beckmans, Bergs, Konstfack, Danmarks Designskole, Lunds Universitet och Österlenskolan.

Hans Christer och jag har varit vänner och kollegor sedan 1964. Jag hade just kommit hem från flera år i New York när jag en dag fick ett brev från Hans Christer, då ung ambitiös blivande Art Director. Han ville ha kontakt och det var uppenbart att att han tänkte bli bäst.

Han skriver senare i ett brev till mig:
" -Vill jag till månen så måste jag sikta på mars. Sedan dess har min verklighetsbild lämnat solsystemet. Fast då och då kommer jag ner på jorden och gör mina magplask som svider för livet "

Hans Christer var en kosmopolit. Många är de gånger då jag av en händelse stötte på honom i världsmetropolerna. En kväll sitter han på Bagutta i Milano och äter en sen middag och han hälsar på mig på sitt mjuka sätt, som om mötet var fullkomligt självklart . En annan dag stöter vi på varandra i New York. Jag skulle gärna ha velat vara hans skugga på hans alla resor och möten och fått vara med om att få skörda resultatet av hans nyfikenhet.

Hans Christer Ericson är död.
Länge leve Hans Christer Ericson

Ove Pihl

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.