Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

”Pappa hade varit stolt”

Publicerad: 15 november 2012, 16:27

Obamas pastisch på Dexter Gordons skivomslag till vänster. Orginalet till höger.

"Our man in Paris" blev "Our man in D.C." när Barack Obama gjorde en pastisch på Dexter Gordons ikoniska skivomslag i presidentvalskampanjen. Detta efter tillåtelse från jazzlegendens son Mikael Gordon Solfors, Wallman-koncernens vice vd. – Det kändes värdigt, säger han till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Barack Obama

Dexter Gordon är en av jazzhistoriens stora ikoner. Barack Obama är jazzentusiast. Dessa två faktum förenade USA:s nyvalde ledare i höstens presidentvalskampanj.

Barack Obama inspirerades av jazzikonens skivomslag "Dexter Gordon - Our man in Paris". Resultatet blev pastischen "Barack Obama - Our man in DC" som sytes på kampanjaffischerna.   

Nöjeskoncernen Wallmans vice-vd Mikael Gordon Solfors, är en av Dexter Gordons tre barn. Jazzlegenden själv gick bort 1990. Familjen fick en förfrågan från Barack Obamas kampanjhögkvarter om att använda affischerna i mitten av sommaren.

– Det kändes värdigt. Jag resonerade som så att pappa hade varit stolt. Affischerna är ett uttryck för värdighet. Skivomslagen har 30 till 40 år på nacken och är små konstverk i sig, säger Mikael Gordon Solfors till Resumé.

Varför ville de använda skivomslagen?
– Barack Obama är ett stort jazzfan och håller min pappa som en av sina tre husgudar. En liten anekdot är att Bill Clinton också har ett stort intresse för jazz och håller Dexter Gordon som sin store idol. Han ville träffa mig när han var på besök i Stockholm, men jag fick dessvärre avböja eftersom jag var i Spanien. Det känns som en kul tillfällighet att två demokratiska presidenter på så kort tid håller min pappa högt.

Äger du rättigheterna till Dexters skivomslag?
– Jag och mina två systrar äger dem i ett familjeråd.

Hur följde du själv det amerikanska valet?
– Inte mer än att jag tittade på tv. Men både Barack Obama och jag är stora basketfantaster. Eftersom jag visste att han tycker om min pappa prövade jag att skicka ett mail. Jag skrev att det vore kul att träffas och spela basket om han någon kommer till Stockholm. Jag vet inte om det var han själv som svarade, men jag fick ett svar: "A great honour to know the son of Dexter". Det kändes kul. Jag har en basketkorg uppmonterad på garageuppfarten som väntar.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Barack Obama

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.