Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Parti kramar upphovsrätten – snodde låt till valkampanj

Publicerad: 16 september 2014, 14:41

Eminem

Foto: Wikimedia Commons

Det nyzeeländska partiet National Party använde Eminems låt "Lose yourself" i en reklamkampanj. Utan godkännande menar artisten som nu stämmer partiet.


I Sverige har idrottsföreningen Hammarby protesterat mot att Sverigedemokraterna använder Kenta Gustavssons inmarschlåt "Just i dag är jag stark" i politiska sammanhang. Även på andra håll har låtar som dykt upp i politiken skapat irritation.

Artisten Eminem stämmer nu det nyzeeländska partiet National Party sedan hans låt "Lose yourself" används i en reklamfilm för partiet utan tillstånd, skriver New Zealand Herald.

Partiet som i reklamkampanjen propagerar för att premiärminister John Key ska bli omvald avfärdar anklagelserna. Partiet hävdar att de förvärvat rättigheterna till den instrumentella musiken i valfilmen från ett australiskt företag, och att de respekterar upphovsrätten.

– Det är en besvikelse och på samma gång djupt ironiskt att ett parti som säger sig värna om musikers upphovsrätt själva ska ha så lite respekt för den, säger Joe Martin, representant för Eminems förläggare Eight Mile Style och Martin Affiliated till New Zealand Herald.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.