Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

”Pengar, sex, droger och kreativitet”

Publicerad: 5 januari 2012, 12:21

Jonas Joelsson.

Foto: Kalle Assbring.

Pengar, sex, droger och kreativitet med mycket press som grädden på moset. Så beskriver reklamaren och författardebutanten Jonas Joelsson den egna branschen. Och just därför är huvudpersonen i den nya romanen Tabula Rasa Hotels även han reklamare.


Ämnen i artikeln:

Acne

Jonas Joelsson är copyn som blev författare som utbildar sig till massör. Men nu är han mest aktuell som namnet bakom den redan hypade Tabula Rasa Hotels, som kommer ut i februari. Boken handlar om David Skoglund, som gått från fixstjärna i Stockholms reklamvärld till en förlorare med livet i spillror.

Tabula Rasa Hotels är en samtidsroman, en utvecklingsroman och en kärleksroman. Den handlar om reklam och relationer, om Stockholm och vad som händer när njutningens kickar inte längre kan fylla tillvarons tomhet, står det på hemsidan.

Men varför lockar reklamvärlden?
– Den har ju allt. Sex, pengar, droger, kreativitet och mycket press. Så är det ju inte bara i boken utan även i verkligheten, även om det här så klart är överdrivet.

Var det givet att huvudpersonen skulle var reklamare?
– Ja, det var det nig faktiskt. Jag ville ta utgångspunkt i där jag själv befann mig. Jag hade funderat länge på att skriva något, men har haft lite svårt att hitta den rätta platsen.

Det problemet har Jonas Joelsson uppenbarligen inte längre. Tabula Rasa hotels kommer snart ut i ljudboksformat som läses upp av skådespelaren Gustaf Skarsgård. Han är även i startgroparna med att filmatisera boken. Kanske blir det också han som spelar huvudrollen, berättar författaren.

– Men ingenting är klart ännu.

Trots att boken utspelar sig i Stockholms reklamvärld, behöver ingen i branschen oroa sig för att bli utlämnade, även om en del händelser är självupplevda.

– Att nämna några verkliga människor skulle nog kännas lite smutsigt. Visst har jag själv varit med om en del av händelserna i boken, men vilka de är vill jag inte avslöja.

Kommer folk att känna igen sig i branschskildringen?

– Jag tror det. Hittills är det bara några få som läst boken, men alla dem har varit väldigt jakande. Många har fällt kommentarer som ”det är ju faktiskt så här det är”, så kanske är den lite uppvaknande.

Jonas Joelsson frilansar inte bara som copy och skriver böcker. För tillfället utbildar han sig också till massör. Men trots att Tabula Rasa Hotels är färdigskriven kan han inte helt släppa David Skoglund och de andra karaktärerna i boken. En uppföljare kan vara i görningen, berättar han.

– Jag tittar lite upp på berget, men jag är allt lite sugen.

Amina Djemili

Ämnen i artikeln:

Acne

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.