Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Pensionsreklamen kan ha lurat svenskarna

Publicerad: 6 augusti 2012, 07:24

Har svenska folket vilseletts av pensionsbolagens kraftfulla reklamkampanjer?
Cirka hälften av svenskarna tror felaktigt att det egna pensionssparandet är den mest avgörande faktorn för att få en bra pension, skriver Dagens Industri.


Ämnen i artikeln:

AMFLänsförsäkringar

Det privata sparandet bidrar bara med en liten del till den totala pensionen som i övrigt består av den allmänna pensionen och tjänstepensionen.

Men det verkar svenskarna inte ha förstått.

Företaget Snabba Svar har gjort en undersökning för Dagens Industris räkning om svenskarnas bild av vad som styr pensionen. Och resultatet visar att svenskarna har en övertro på det privata pensionssparandet.

Runt hälften av svenskarna tror felaktigt att det egna pensionssparandet är den mest avgörande faktorn för att få en bra pension.

En orsak till den skeva bilden kan vara pensionsreklamen,  enligt Carina Blomberg,  trygghetsekonom på AMF.

– Jag tror att det beror på att man inte har tillräckligt stor kunskap kring hur pensionen byggs upp. Sedan kan säkert all reklam göra att många tror att det är väldigt viktigt med privat pensionssparande, säger Carina Blomberg till DI.

Länsförsäkringars pensionsexpert Mats Wester som tillsammans med Felix Herngren gör kampanjen "Hälften kvar" är till viss del benägen att hålla med.

– Det är klart att det finns en risk om folk tror att kan de spara 500 kronor i månaden i fonder och därigenom lösa sina pensionsproblem. Så är det naturligtvis inte. När vi träffar våra kunder är det minst lika viktigt att vi resonerar kring avtalspensionen, eftersom den, för de allra flesta, är mycket mer pengar än man kan sätta undan privat, säger han till DI.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

AMFLänsförsäkringar

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.