Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Pepsi drog tillbaka rasistisk reklam

Publicerad: 6 maj 2013, 09:58

Bild från reklamfilmen som anklagats för att vara rasistisk

Pepsi tvingades i helgen dra tillbaka en reklamfilm efter anklagelser om rasism.


Ämnen i artikeln:

Pepsi

Reklamfilmen, som ska sälja den citronsmakande koffeinläsken Mountain Dew, producerades i sammarbete med den svarte rapparen Tyler the Creator, men det hjälpte inte mot den massiva reaktionen som filmen mött.

Filmen är nu borttagen, men enligt BBC News handlar den om en vittneskonfrontation med enbart svarta "gangsta-sterotyper" och en get som väser förolämpningar på värsta getto-slang.

Kvinnan som ska peka ut gängingsmannen är naturligtvis vit, liksom alla poliser på hennes sida av det enkelriktade spegelglaset.

Reaktionen bland svarta amerikaner blev minst sakt ilsken och filmen kallades bland annat för "den tveklöst mest rasistiska reklmafilmen någonsin". Pepsi anklagades också för att sätta ett nytt lågvattenmärke inom "corporate racism".

Pepsi har nu dragit tillbaka filmen och bett förbehållslöst om ursäkt.

Moutain Dew anses av många vara ett varumärke som huvudsakligen vänder sig till en "vit" publik, vilket förmodligen ökat på känslan av rasistiska sterotyper bland kritikerna.

Krister Berntsson

Ämnen i artikeln:

Pepsi

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.