Reklam
Per Ehrenstråhle har gått bort – så hyllas reklamlegendaren av tidigare kollegerna
Publicerad: 16 februari 2023, 07:49
En av alla reklamfilmer för SPP som Per Ehrenstråhle gjorde. Denna kom 1999.
Foto: SPP.
Per Ehrenstråhle, som grundade byrån Ehrenstråhle (i dag BBDO Nordics) har avlidit, 80 år gammal. Copywritern är en av de kreatörer som vunnit flest watt i den svenska reklamhistorien.
Tillsammans med Jan Larsson och Rolf Lembke grundade Per Ehrenstråhle byrån Ehrenstråhle, Larsson, Lembke år 1972. Fem år senare kom namnet att bytas till betydligt kortare Ehrenstråhle & Co.
Ehrenstråhle & Co blev snabbt en av landets ledande reklambyråer inom business to business. Samma år som den såldes till amerikanska byrånätverket BBDO, 1980, vann man fyra guldägg för kampanjer för SKF.
Under 70- 80- och 90-talet var Per Ehrenstråhle med och vann en mängd priser i Guldägget och i slutet av 90-talet var han den individ som hade vunnit i särklass flest watt i 100-Wattaren. När Resumé 2019 summerade vilka byråer som kammat hem flest watt under alla år som tävlingen funnits hamnade Ehrenstråhle på en andra plats, efter Forsman & Bodenfors.
Bland de kunder Per Ehrenstråhle arbetade med finns ABB, Alfa Laval, Sandvik, SCA, Scania, SKF och Volvo.
Per Ehrenstråhle stannade kvar på sin skapelse fram till 2008, sex år innan Ehrenstråhle flyttades till DDB, 13 år innan Ehrenstråhle blev BBDO Nordics 2021.
”Han sålde delar av sin byrå till BBDO-nätverket – inte för att de skulle komma in i Sverige och Pelle casha ut, utan tvärtom – Pelle behövde nätverket för att hjälpa svenska industrikunder ut i världen”, minns före detta kollegan Pär Pärsson, senior director på Hallvarsson & Halvarsson.
”Under årens lopp är det många av dagens byråledare som fostrades i Pelles skola och även många vd:ar i näringslivet har förstått styrkan av stark och tydlig kommunikation efter att ha arbetat tillsammans med Pelle”.
I mitten av 00-talet lämnade Per Ehrenstråhle byrån som bar hans namn för ett nytt äventyr på Hallvarsson Halvarsson. Han lämnade till sist byrålivet efter att ha fyllt 70 år, men han slutade aldrig helt att ta åt sig uppdrag.
”För mig är Pelle den största förebilden under mina år i den här världen. Han hade en helt unik förmåga att översätta en koncernchefs strategiska utmaningar i en kommunikationslösning. Och inte bara i en powerpoint, utan i en miniskiss i sitt block. Steget från djup strategi till hög kreativ höjd var omtumlande briljant”.
Kreatören Tore Claesson minns att han hemskt gärna ville jobba hos Per Ehrenstråhle, men det blev aldrig så. Däremot använde en ung Tore Claesson Ehrenstråhle och byråns jobb som en ständig inspiration.
”Vi fick utskick från Ehrenstråhle med jämna mellanrum. Vi synade dem under lupp och med mikroskop för att lära oss vad bra b2b-reklam var”, minns han.
När Tore Claesson senare arbetade som creative director på Ogilvy i Singapore hörde Per Ehrenstråhle av sig. Han var på jakt efter intressanta platser i landet inför en kampanj. Tore Claesson tipsade om en klassisk kolonialbyggnad i form av Alkaff Mansion.
”Vad jag glömde berätta var att huset ligger på en topp – med fin utsikt över hamnarna och Sentosa – men ruskigt svårt att fotografera var man än står då marken sluttar rejält runt på alla sidor. Och tät djungel, med kobror och annat läskigt, ganska tätt inpå. De hade inte direkt tänkt sig en närbild på entrétrappen med vidvinkel eller något, utan något mer storslaget sett lite från avstånd”, berättar Tore Claesson och fortsätter:
”Enda chansen är att plåta med vidvinkel om man ska få med mer än en del av en vägg. Men det hade de nog inte tänkt sig. Det blir inte så filmiskt liksom. Han litade på mig. Det blev jäkligt dyrt med helikopterhyra, tror jag han sa efteråt”.
Omgivningarna kring Alkaff Mansion var inte fixade som nu – då fanns inga drönarkameror och internet var ett nytt fenomen. Bildsök för research på förhand var inte att tänka på.
”Det hade nog varit bättre om jag inte så helhjärtat hade sålt på honom Alkaff Mansion. Som ad borde jag vetat bättre. Jag blev aldrig erbjuden jobb efter det. Även om det hade varit ett av mina val om jag hade flyttat tillbaka till Sverige i stället för New York”.
Tore Claesson beskriver Per Ehnrenstråhle som en ”jäkligt skön människa”.
”Han utstrålade värme och mänsklighet samtidigt som det fanns stor pondus. Det, bortsett från hans obestridliga talang och kreativitet, var det som gjorde honom så framgångsrik med kunder. Pondusen, och hjärtat, gjorde honom omtyckt bland kolleger och medarbetare, och respekterad som få andra hos konkurrenterna”.
Peter Torstensson var marknadschef och kommunikationschef på Alfa Laval och en mångårig kund till Per Ehrenstråhle. Han säger:
”Pelle var brilliant, alltid lyhörd och receptiv. Han hade en unik förmåga att sätta sig in i och förstå sammanhang och helheter. Detta omsatte han till idéstarka kommunikationskoncept som sedan utvecklades i nära samarbete med kollegor och uppdragsgivare. Hans texter hade en enkelhet och melodi som var tilltalande, utan att för den skulle tappa varken precision eller intellektuell höjd”.
Mats Brun, strategic director på BBDO Nordics, minns sin tidigare kollega så här:
”Pelle var både smart strateg, prisbelönt kreatör och bra på nya affärer. Men för mig som jobbade med och bredvid honom i ett knappt decennium är hans främsta bidrag som kulturbärare. Pelle kom först på morgonen, producerade mest, var nyfiken och hade alltid kundens bästa för ögonen. Än i dag, långt senare, när byrån bytt namn till BBDO Nordics och är på en tillväxtresa med ett annat fokus, lever mycket av Pelles arbetsmoral och etik kvar. Ett fint eftermäle”.
Här finns en del av hans kampanjer för SPP samlade.
Bild 1/4 Några av jobben som Per Ehrenstråhle gjorde för Alfa Laval.