Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Per Lydmar: Jag censurerar aldrig vår konst

Publicerad: 2 maj 2013, 09:21

Konstverket som upprör.

Stjärnkrögaren Per Lydmar har kritiserats för bilden på hemsidan för nya restaurangen Strandvägen 1 – ett fotografi på en halvnaken kvinna där bröstet syns. Nu bemöter han kritiken efter Twitterstormen. – Det här är en av bilderna i en av utställningarna vi har på restaurangen. Jag har aldrig censurerat vår konst och kommer inte att göra det nu heller, säger han till Resumé.


Per Lydmars nyöppnade lyxrestaurang Strandvägen 1 i Stockholm har på hemsidan en bild på  en kvinna med bara bröst och nakna ben.

Protesterna i sociala medier har varit högljudda: Resumés bloggare Ulrika Good menar att bilden är en anledning till att inte gå dit.
"OSMAKLIGT! Nyöppnad innekrog marknadsför sig med halvnaken anorektisk modell", skriver TT-reportern Angelica Karlsson på Twitter. Expressen-medarbetaren Annika Leone skriver: "Idiotsexistisk hemsida. Tappade just aptiten". Och pr-konsulten Désirée Maurd är också upprörd: "Vad är det här för skit?".

Men Per Lydmar tycker att kritiken missar sitt mål. Han förklarar att bilden är en del i Oskar Christophersens fotoutställning på restaurangen. Per Lydmar har genom åren anordnat en rad konstutställningar på sina krogar. – Jag bjuder alltid in konstnärer som får visa bilder på mina restauranger. De som tror att jag behöver exploatera kvinnokroppar för att sälja mat är så fel ute som man kan bli. Jag har haft betydligt svårare bilder men då har det inte blivit någon himlastormande kritik. Jag tar till mig av kritiken, men det betyder inte att jag tänker göra som de vill. Bilden kommer att vara kvar så länge utställningen håller på. Det är en trevlig bakgrund på hemsidan.

Hur går det för restaurangen så här i starten?
– Fantastiskt! Vi har haft fullt sedan öppningen.

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.