Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Planer på kupp mot Komm

Publicerad: 20 maj 2010, 09:17

Resumé kan avslöja att en hemlig grupp tunga makthavare inom reklambranschen planerar att göra en kupp och avsätta styrelse, valberedning och ledning vid Komms årsstämma på fredag. Kritiken rör tidigare­ okända advokatkostnader, vänskapskorruption och misslyckade avtal.


Ämnen i artikeln:

Björn RietzPia GrahnKOMMUlf Strömqvist

truefalse

Komms ordförande Ulf Strömqvist.

Inför årsstämman på fredag meddelade Komm medlemmarna att förbundet gör en förlust på 4 miljoner kronor. Som en direkt effekt krävde Storåkers McCanns styrelseordförande, Michael Storåkers, att styrelsens och valberedningens arbete måste utvärderas inför årsstämman.

Nu kan Resumé avslöja att en hemlig grupp tunga makthavare inom reklambranschen vill genomföra en kupp och avsätta styrelse, valberedning och ledning. Att bryta med det gamla är Komms enda möjlighet att överleva med trovärdighet, heter det från gruppen.

Gruppen menar att Komm lägger ut dimridåer. Ett exempel är att man har tigit om att inga andra kandidater till förra vd-posten presenterades för styrelsen än Björn Rietz. Ändå fick rekryteringsfirman Michaël Berglund ett stort arvode.

I brevet till medlemmarna förklarar Komm bland annat 4-miljonersförlusten med: ”En misslyckad och kostsam vd-rekrytering. Rekryteringskostnad, löneökning (jämfört med tidigare vd) och avgångsvederlag uppgår till 1,6 miljoner kronor.”

Vad som inte nämns att är förra ordföranden Elisabeth Ström ska ha anlitat advokatbyråer som har fakturerat 1 miljon kronor i arvode, varav merparten från advokatbyrån Cederquist. Enligt uppgift ska kostnaden ha blivit känd för styrelsen först i och med bokslutet.

Gruppen pekar också på att man säger att allt ser bra ut inför 2010, men ”glömmer” att berätta att dåvarande vd Björn Rietz uppsägningslön belastar resultatet med 900 000 kronor. Det talas också om att den tidigare vd:n, Pia Grahn Brikell, inte bara fick 600 000 i ersättning för att hon inte hade tagit ut en ledarskapsutbildning som hon var berättigad till, utan att hon också har haft ett vidlyftigt leverne kring Stureplan och i Cannes.

Nu befarar gruppen att Pia Grahn Brikell siktar på en styrelseplats i Komm, men att detta­ skulle vara direkt olämpligt eftersom hon har varit en starkt bidragande orsak till att Komms ekonomi har havererat.

I Komms brev till medlemmarna framgår också att: ”Förbundets Byråbok har inte gett budgeterade intäkter samtidigt som kostnaderna varit låsta i avtal med förlaget. För förbundet har detta inneburit en negativ resultatpåverkan om 1,2 miljoner kronor.”

Enligt gruppen är Pia Grahn Brikell ansvarig för det senaste avtalet med Arvinius Förlag och därmed för miljonhaveriet.

Tidigare har Komm haft en inhyrd jurist, Christina Nylander. Från och med i år är hon anställd på förbundet, med kraftigt ökade kostnader som följd. 

Enligt uppgift blev tjänsten aldrig utannonserad, utan beslutet klubbades igenom efter vad som ska tolkas som vänskapskorruption i styrelsen.

Gruppen pekar också på att 2010 års resultat kommer att visa en kraftig förlust och att förbundet vid årets slut har förbrukat mer än hälften av reserverna från försäljningen av Berghs och Resumé. Man också irriterad över att nu­varande styrelseordförande Ulf Strömqvist ger sken av att vara den som ska få ordning på förbundet. Problemet är bara att han som före detta styrelseledamot har varit delaktig i de senaste årens vanstyre.

”Jag slåss inte för ordföranderollen”

– Det vore direkt olyckligt om förbundet återigen fick ett kontinuitetsklipp. Men jag kommer inte att slåss för min roll som ordförande. Jag sitter bara där för att jag tror att jag kan göra ett bra jobb. Det säger Ulf Strömqvist, styrelseordförande på Komm.

Komms styrelseordförande, Ulf Strömqvist, bekräftar att dåvarande ord­förande Elisabeth Ström anlitade advokatfirman Cederquist.
– Det kostade 203 000 kronor för olika arbetsmarknadsrättsliga konsultationer så det är ingen miljon precis, säger Ulf Strömqvist.

Varför tog ni inte upp advoktkostnaden som en ytterligare anledning till förlusten på 4 miljoner kronor?
– Vi har tittat på de största avvikelserna i förhållande till budget och det är också dessa som vi har presenterat, säger Ulf Strömqvist.

Han bekräftar att Christina Nylander har anställts som förbundets jurist, men menar att hennes ersättning ligger i nivå med då hon var anlitad via Konsultbyrån för marknadsrätt.

Vad gäller vänskapskorruption kring Björn Rietz menar Ulf Strömqvist att styrelsen fick två kandidater presenterade till vd-posten. Björn Rietz motkandidat valde att tacka nej.

Han tillbakavisar kritiken kring att Björn Rietz avgångsvederlag kommer att belasta 2010 års resultat negativt:
– Hela avgångsvederlaget är bokfört i 2009 års bokslut.

Att förbundet skulle ha förbrukat halva reservkapitalet från försäljningen av Berghs och Resumé är felaktigt, enligt Ulf Strömqvist som säger att det återstår 12,4 miljoner kronor.
– Årets förlust innebär att vi måste ta av reserverna, men för exempelvis namnbytet hade styrelsen beslutat att det ska finansieras med Berghspengar, säger Ulf Strömqvist.

Han uppger också att Komm har genomfört en rad åtgärder som ska minska framtida kostnader.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.