Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

"Polisanmälan inte sannolik"

Publicerad: 30 april 2009, 05:20

Härvan kring McCanns ekonomiska oegentlig­heter i bolagen Trigger och Momentum rullar på. Nu utreder McCann Nor­dics vice vd Stefan Falk om trolöshetsbrotten där minst 55 miljoner försvann ska polisanmälas.


Ämnen i artikeln:

McCannTrigger Momentum

Stefan Falk är stjärnkonsult från McKinsey, där han har arbetat med storföretag som Vattenfall, Ericsson och Microsoft. Han kom till McCann Nordic kort efter att skandalen i de Göteborgsbaserade bolagen Trigger och Creator Momentum hade uppdagats förra våren.

Rekordförlust 2007
De misstänkta ekonomiska brotten ledde till att McCann Nordics vd Michael Stor­åkers tvingades redovisa en rekordförlust på 105 miljoner kronor för 2007. Bokslutet kunde lämnas först framåt jul 2008 på grund av fifflet.
Resumé har granskat Triggers bokslut de senaste tio åren. Bolaget köptes 2000 till 80 procent av IPG-ägda ­McCann-Erickson och förefaller välskött under de följande åren. Michael Storåkers blev styrelseordförande 2003 och bolaget leddes av Ulf Wahlström, en av grundarna som 2004 sålde sina resterande 20 procent till McCann.
Toppåret är 2002 då 26 anställda drar in en byråintäkt på 36 miljoner och ger ett resultat på 18 miljoner. Därefter faller byråintäkten svagt år efter år, liksom vinsterna.
År 2005 och 2006 nöjer sig McCann inte längre med utdelningen, utan tömmer Trigger genom koncern­bidrag på 13 miljoner. Samtidigt växer antalet anställda, liksom fordringarna på kunder och koncernbolag. Men Price­waterhouseCoopers revisorer reagerar inte. Inte heller Triggers vd Theréz Randquist eller ordförande Michael Storåkers.
År 2007 tar Trigger över kostnaderna för Momentums personal och ekonomin havererar. Triggers enda tillgångar är 48 miljoner i fordringar på kunder och koncernbolag, byråintäkten har krympt till 24 miljoner och kostnaderna är 98 miljoner.

Ekonomichefen får skulden
Michael Storåkers skyller allt på Triggers tidigare ekonomi­chef och hävdar att utredningen har kostat McCann 10 miljoner kronor. Den sjaskiga skandalen med ekonomi­chefens porrklubbsbesök begravdes förra onsdagen i en hemlig förlikning.
Flera år efter brotten och ett år efter upptäckten ut­reder fortfarande Stefan Falk om brotten, i enlighet med revisorsplikten, ska anmälas. McCann Nordics ledning vägrar att tala med Resumé, men Stefan Falk svarar på frågor via mejl:
Vilken funktion har du inom koncernen?
Jag är Chief Operating Officer, vilket innebär att jag är Vice VD i McCann Nordic och operativt och finansiellt ansvarig för övriga bolag inom McCann i Sverige.
Undersöker du ekonomiska oegent­ligheter inom Trigger, Momentum och McCann Nordic?
Nej. Efter att ha läst alla utredningar som gjorts av externa revisorer och advokater, inklusive de utredningar som gjorts av personal från IPG, så är min slutsats att allt redan är utrett; dessutom flera gånger om av sinsemellan olika och oberoende personer.
Om Michael Storåkers utsaga att ekonomichefen är ensam gärningsman stämmer, varför har han inte polisanmälts?
Det är inte Michaels ”utsaga”, det är den samfällda slutsatsen av alla sinsemellan oberoende utredningar. Vi har lagt oerhört mycket tid och pengar på att utreda hela denna fråga. Frågan om polis­anmälan är inte helt utredd ännu, men givet hur jag ser på saken i dag baserat på utredningarnas resultat så kommer detta sannolikt inte att ske.
Vilken grad av tolerans har McCann mot trolöshetsbrott?
Vi har givetvis nolltolerans mot detta. Därför agerade vi kraftigt när detta uppdagades. Triggers förre ekonomichef blev uppsagd med omedelbar verkan, och därefter har vi krävt in de privata utlägg som togs på firmakortet via en stämning och senare en förlikning.
Är ”Truth well told” en bra pay-off för McCann?
Jag tycker den är mycket bra.

truefalse

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

McCannTrigger Momentum

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.