Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Polisen försvarar kritiserad realityserie: ”Kunde ha ställt oss vissa frågor innan”

Publicerad: 27 november 2020, 14:59

Pressbild för Polisens nya realityserie.

Foto: Press

Ett avsnitt i polisens nya realityserie ”Ingripandepoliserna” har kritiserats för att visa ett väpnat rån mitt under pågående utredning. Filmen är pausad men kommer att återpubliceras. ”Jag tror att det är viktigt att titta på hela responsen”, svarar presschef Per Ek på frågan om hur de ställer sig till kritiken.


Ämnen i artikeln:

Polisen

Polisens egenproducerade realityserie ”Ingripandepoliserna” släpptes tidigare i veckan, med målet att i sju avsnitt på Instagram skildra vardagen för en polis och på så vis locka fler unga till polisutbildningen. 

Samtidigt har den kritiserats, både av privatpersoner på sociala medier som menar att den är opassande, samt av kammaråklagare Anna Broome. Hon reagerar på att ett av avsnitten visar ett väpnat rån under pågående utredning. 

Läs mer: Forskare kritiserar polisens pausade kampanj: ”Speglar inte vad poliser gör” 

Nämnda avsnitt har nu plockats ner. Enligt polisen bör det ses som en paus, då intentionen är att återpublicera avsnittet efter att man genomfört eventuella ändringar. 

Enligt Polisens presschef Per Ek har beslutet att pausa avsnittet kommit efter att flera har höjt sin röst kring avsnittet. 

– Jag tror att det är viktigt att titta på hela responsen. Vi har fått väldigt stor respons på våra filmer om ingripande polisers vardag. Det är alltid roligt. Sen kommer det naturligtvis också en del frågor, kritik och frågetecken. I det här fallet handlar det om en frekvens i en av filmerna. Nu tittar vi på de här frågorna och under tiden pausar vi filmen, svarar han Resumé på frågan om hur de ser på kritiken. 

Han berättar att produktionen har gjort ett stort jobb för att anpassa skildringen av polisernas vardag och göra avsnittet sändbart på Instagram. Bland annat har ansikten blurrats i klippen. 

Varför publicerade ni då material i en pågående utredning?
– Det är naturligtvis så att en så pass stor produktion som det här är innehåller väldigt många olika steg innan vi publiceras, med de kontrollmekanismer som vi tycker är tillräckliga. Sen kan det naturligtvis vara så som i det här fallet att vissa frågor som ställts när publiken sett filmerna, kunde vi också ställt oss innan. 

Filmerna har även kritiserats av polisen och forskaren Stefan Holgersson. Han menar att polismyndigheten generellt, och så även i realityserien, presenterar en bild av polisyrket inte speglar den sanna bilden. 

– Den bild som polisens förmedlar av polisyrket speglar till stora delar inte vad dessa poliser i realiteten gör. En omfattande tidsstudie, ”Vad gör egentligen polisen?”, visade exempelvis att uniformerad polis i genomsnitt befinner sig på polisstationen en tredjedel av sin arbetstid för att bland annat avrapportera ingripanden. Det finns en risk att en missvisande bild gör att fel personer blir intresserade, säger han i en tidigare intervju med Resumé. 

Per Ek håller dock inte med om kritiken. 

– Det är första gången jag hör den kritiken kopplat till det här. Det är väldigt viktigt för poliserna som är med i filmerna att det är just deras vardag de speglar. Det finns ingen anledning att göra något annat. Det är autenticiteten som är det viktiga i det här. 

Julia V. Caesar

Reporter

julia.v.caesar@resume.se

Ämnen i artikeln:

Polisen

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.