Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Positiv Sverigefilm använde reklamfilmer utan tillåtelse

Publicerad: 3 september 2018, 08:07

Skärmdump från den nya filmen.

En film som spridits på Facebook och fått tusentals reaktioner har använt material från svenska reklamfilmer utan lov. Nu är den bortplockad.


Ämnen i artikeln:

ReklambyråerVal 2018SverigeSverigebilden

Det är sidan "Sverige är fantastiskt" som i förra veckan la ut filmen vars syfte var att, så här i valtider, visa landet ur ett positivt perspektiv.

"Kära populister, pessimister, makthavare och medier. Det räcker. Nu har ni trollat och skrikit tillräckligt om landskris och systemkollapser. Sluta skapa misstro och splittring. Fokusera istället på det här: Sverige är fantastiskt. Vi bor i ett land som på många sätt aldrig varit starkare, större och vackrare. Låt oss få vara stolta över det. Låt oss bygga en nation med självförtroende och medvind", skriver personerna bakom Facebooksidan på sin sajt.

Även om filmen har fått många positiva reaktioner, kommentarer och lajks är det flera regissörer som reagerat. Anledningen? Material från deras alster har utan godkännande använts till filmen. Bland annat Ikea och Volvos reklamfilmer användes i filmen, som sedan i fredags är borttagen och ersatt av en textbaserad film.

– Jag förstår att filmen skapats för ett gott syfte, men de bryter mot upphovsrätten. Ingen reklamfilmsregissör har blivit tillfrågad. Detta är stulet material, säger en källa till Resumé.

Människorna bakom gruppen är anonyma, och trots att Resumé frågat vilka som står bakom projektet, vill de inte kliva fram i ljuset.

– Vi har valt att vara anonyma. Skälet till att vi valt den linjen är helt enkelt att vi som personer är ganska ointressanta och irrelevanta. Vi har samordnat det här, men filmen är allas och vi ville hålla fokus på det, med det enkla syftet att hjälpa till att injicera en dos Sverigepepp, som motvikt till alla det-var-bättre-förr-ivrare, skriver en person som är med i gruppen i ett mejl till Resumé.

Flera har reagerat på att ni brutit mot upphovsrätten och tagit deras material utan lov. Hur ser ni på det?
– Vi är såklart ledsna och i fredags valde vi att ta ned filmen av just den anledningen. Vi var helt enkelt för naiva när vi trodde att hyllningen direkt till dem i filmen och till Sverige skulle vara nog för att få låna filmmaterial, skriver personen och fortsätter:

– Vi har själva aldrig haft för avsikt att ta någon cred, tjäna några pengar på det här eller stödja något specifikt parti utan gick bara in med goda intentioner. Vi ville sprida glädje, pepp och kärlek i ett deppigt och mörkt debattklimat. Många upphovsmakare har reagerat med stolthet över att synas i det här sammanhanget, men några har inte gjort det och det är såklart väldigt tråkigt.

Att projektet gjorts under väldigt kort tid sägs vara en förklaring till att man inte hann kontakta upphovsrättsmännen och -kvinnorna.

– I en annan värld, med mer tid hade vi velat cleara alla rättigheter i förväg, men det var helt enkelt inte möjligt om vi ville släppa filmen innan valet. Istället valde vi att vara väldigt lyhörda om folk hörde av sig. Vi har därför lyssnat på de upphovsrättsägare som reagerat, tagit bort filmen och lagt upp en helt textbaserad version istället.

I den textbaserade versionen som ligger ute medverkar profiler som Hédi Fried, Linnéa Claeson, Lotta Lundgren, Thomas Stenström, Nour El Refai, Kajsa Grytt, Pato Pooh och Lamix i ett musikspår.

Har de gjort låten specifikt till er?
– Text och musik är skriven av personer inom initiativet. Medverkande röster har endast lånat sin röst och har inte medverkat i skapandet av varken text eller musik. De har inte heller varit delaktiga i utformandet av musikvideon.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.