söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Positiva tecken trots nedgång för medieinvesteringarna

Publicerad: 14 maj 2013, 08:22

Medieinvesteringarna, förmedlade via Sveriges Mediebyråers medlemmar, i backade fyra procent, jämfört med samma månad i fjol. Tillbakagången hittills i år är 9 procent. Kvällspress backar mest.

Ämnen i artikeln:

MediebyråbarometernSveriges MediebyråerStaffan Slörner

MH

Magnus Helander


En tröst är att minskningstakten i april var lägre jämfört med tidigare månader i år. Totalt förmedlades april nästan 1,4 miljarder kronor i april.

– April fortsätter som årets första månader med en bred nedgång. Men det  finns ändå positiva tecken i statistiken, som att investeringarna inom  TV trots en fortsatt nedgång i april med 5 procent ändå är klart bättre  än tidigare månader. I maj månad förutspås det dessutom vara väldigt hög  utförsäljningsgrad och det tyder på att det andra kvartalet kommer visa  starkare siffror för TV. Fasningen av investeringar och att  jämförelsetalen inte är lika tuffa under de kommande månaderna indikerar  att maj och juni kommer visa på en bättre utveckling totalt sett, säger  Staffan Slörner, vd för Sveriges Mediebyråer, i ett pressmeddelande.

– Kvälls- och landsortspress har det fortsatt väldigt tufft och även i april ser vi kraftiga nedgångar på uppemot 30 procent, säger Mikael Ekelöf, Mediechef VivaKi Sweden.

Storstadpress går inte riktigt lika dåligt – en tillbakagång med 7 procent.  Utomhusmedierna backar bara lite. Tv och digitala medier hör till vinnarna och uppvisar  fortsatt tillväxt.

– Digitala medier fortsätter väldigt starkt och det är primärt internet  med displayvolymer som ökar med stora tal i april. Ackumulerat för året  ökar mediekategorin internet med nästan 14 procent och sök med  motsvarande 12 procent. Andelsmässigt är digitala medier uppe och nosar  på 20 procent av de totala investeringarna vilket motsvarar en ökning i  andelar på hela 4 procentenheter jämfört samma period 2012, säger Mikael  Ekelöf, Mediechef VivaKi Sweden.

DR/annonsblad backar med 21 procent i april. En  snabbare nedgångstakt än hittills i år som ackumulerat uppvisar en  tillbakagång med drygt 15 procent. Även radio accelererar  sin nedgång, ner 18 procent i april och 10 procent hittills i år.  Mediekategorin bio uppvisar stor förändring i procent men det på  relativt små volymer, upp 55 procent i april och 34 procent hittills i  år.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev