Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Posten-personal vantrivs på jobbet

Publicerad: 13 februari 2012, 09:25

Postens personal ger betyget 52 på en skala 1-100 hur man ser på sin arbetssituation. Postens produktionschef Peter Brännström anser att resultatet är långt under godkänt. Postens Seko-ordförande Alf Lennström skräder inte orden:
– Posten har en jävla utmaning i att försöka förbättra det här.


Ämnen i artikeln:

Posten

Posten genomför en undersökning varje år där de anställda får gradera hur de trivs på sina jobb.

Undersökningen visar bottenlåga resultat för 2011, enligt SvD.

Brevbärarna  är allra mest kritiska, men det generella betyget hamnar på 52 av 100.

Postens produktionschef Peter Brännström är långtifrån nöjd och menar  att det dåliga betyget framförallt har att göra med olika besparingar och andra  förändringar inom organisationen.

Han tror också att en allt större  andel utomhusarbete bidrar till det negativa betyget:
– Man känner  nog inte igen den gamla Posten som man började arbeta på. Tidigare så  hade man mer än halva sin arbetsdag inomhus med förberedande arbeten.  Den andelen har minskat i takt med förädlingen av arbetet, säger Peter  Brännström till SvD.

Han tycker också att ledningen har varit för dålig på att beskriva förändringar.
–Det viktigaste är att vi kan beskriva att det faktiskt finns en framtid trots att vi har det tungt, säger Peter Brännström till SvD.

Seko, som är det största fackförbundet på Posten, ser allvarligt på resultatet.–  Undersökningen visade katastrofala siffror: förtroendet för cheferna  och för företaget är väldigt lågt, så även känslan av delaktighet, säger Postens Seko-ordförande Alf Lennström till SvD.

Han tycker det är extra illa att motsvarande undersökning i Danmark visar betydligt bättre siffror än i Sverige.

Han  menar att det är lika tuffa villkor i Danmark, men ändå är: "känslan av  delaktighet, samt förtroendet för cheferna och organisationen, högre  där än i Sverige.

Posten har även uppmanat medarbetare i Sverige  att säga upp sig i stället för att erbjudas omplacering i takt med att  olika center läggs ned:
– Ledningen har erbjudit dem  avgångsvederlag, fast att de egentligen har rätt att bli omplacerade.  Man har försökt att skrämma iväg dem och det är väldigt dålig stil,  säger Lars Hammarberg, förhandlare vid fackförbundet Postarbetarunionen  till SvD.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Posten

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.