Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Postens reklamundersökning förvånar branschen

Publicerad: 24 oktober 2011, 11:18

Svenska folket vill ha sin reklam i brevlådan enligt Postens DR-monitor. Undersökningen som är utförd av TNS/Sifo på uppdrag av Posten förvånade många och har kritiserats för att inte ge en korrekt bild av marknaden.


Enligt en telefonundersökning som TNS/Sifo utfört är brevlådan den plats vi helst vill se reklam. Hela 42 procent av de tillfrågade svarade att föredrar att få hem direktreklam framför andra alternativ.

Minst populär är enligt studien reklam i mobilen, där endast 2 procent av de tillfrågade vill mötas av annonser. Förvånansvärt är det däremot att reklam på mejlen uppskattas mer än banners på hemsidor, och att endast 13 procent vill se reklamfilmer.

Undersökningen är utförd på uppdrag av Posten och publiceras i deras årliga DR-monitor. Sedan den blivit offentlig har många förvånade reaktioner låtit sig höras.

– Resultaten låter faktiskt helunderliga, säger Johan Eidmann, mediestrateg och vd på Bizkit.

Han menar att studien inte alls speglar den generella uppfattningen som finns i branschen. Kritiken går även finna på nätet i kommentarsforum i anslutning till artiklar om undersökningen. Där menar många att det inte är förvånade att en undersökning beställd av Posten visar siffror till deras fördel.

– Generellt sett vill folk inte ha reklam överhuvudtaget, och rent spontant känns det inte som en korrekt undersökning, säger Johan Eidmann.

Stefan Lundström , chef för Reklam och Media på Posten, försäkrar att så inte är fallet.

– Det här är en objektiv undersökning som ingen kunnat påverkat, och där alla stora medier varit med som svarsalternativ, säger Stefan Lundström.

Varför är direktreklam så populärt?

– Det har en betydligt större relevans för mottagaren och går att målgruppsanpassa på sätt som inte är möjligt med andra kanaler, menar Stefan Lundström.

Enligt honom är inte resultatet särskilt förvånande. Flera tidigare undersökningar visar att svenskarna många gånger föredrar fysiska kanalval, exempelvis brev framför e-post.

– Traditionella medier står sig fortfarande, och det tror jag de kommer göra många år till.

Andreas Ekegren

DR överlägset i Postens undersökning

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.