torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Premiär för nya Resumé: ”Kriminellt snygg!”

Publicerad: 6 mars 2023, 09:54

Ingos nya cd-team Anna Salonen och Hanna Stenwall pryder Resumés nya kvartalsmagasin.

Foto: Tom Fägrell.

Det är premiär för Resumés nya kvartalsmagasin. Vi skannar den kreativa nivån i Sverige 2023. Och blir entusiastiska över vad vi får fram ...

Ämnen i artikeln:

ResuméBilly AnderssonIngoNyheter

Billy Andersson

billy.andersson@resume.se


Var befinner sig svensk kreativ marknadskommunikation 2023? Finns det en ny generation kreatörer och vad gör de? Det är frågor vi ställer oss i Resumés nya kvartalsmagasin. Stora frågor svåra att svara på.

Så vi har gått systematiskt tillväga. Tittat bakåt, fokuserat på nutid och spanat framåt.

I dag är det många som hävdar att svensk reklam är tråkig och dålig. Det är kanske delvis sant om man har det fokuset. Men när vi tittade ett år tillbaka på olika kreativa uttryck får vi också en annan bild.

Här finns rolig hållbarhet, design som suddar ut gränser mellan alla dimensioner, reklambyrån som blivit blivit spännande fastighetskonsulter och virtual reality – ja, till och med VR – som förmedlar intressanta historier bortom tekniken. Allt är inte traditionell reklam. Men i dag är gränserna mellan reklam, content och konstnärliga uttryck mer en fråga om inställning. Därför har vi till exempel pratat med teatergruppen Bombina Bombast i Malmö.

En annan fråga vi gärna ville ha svar på är varför det inte köar kreatörer med stora ambitioner utanför byråerna längre. Det var inte bättre förr men på 1980- och 1990-talet var reklamare något av det häftigaste man kunde bli. Vi vet för vi har pratat med Björn Schumacher som startade reklambyrån SWE i slutet av 1980-talet. Vi har även pratat med hans dotter Kitty som gick ur Beckmans för några år sedan och jobbar i dag som fotograf i Berlin. Hon gör ibland reklamjobb men berättar att många av hennes vänner skulle aldrig tänka sig att jobba åt en byrå.

Det betyder inte att de kreativa stjärnorna har lämnat arenan. I vår har Hanna Stenwall och Anna Salonen tagit över efter legendaren Björn Ståhl som efter 18 nu lämnar byrån Ingo. Det är en kreativ mantel att axla och den nya kreativa ledarduon berättar hur de tänker jobba.

Men de kreativa uttrycken lever inte i ett vakuum. Vad betyder lågkonjunkturen? Finns det krisdesign? Vi frågade Stefania Malmsten som började sin designkarriär tidigt 1990-tal när det verkligen var tuffa tider.

Och sedan lät vi Per Hagman, Sveriges mest urbane landsortskännare, analysera varför Sveriges största subkultur, Epadunken, aldrig gör avtryck i marknadskommunikationen.

AI är naturligtvis omöjligt att kringgå men extremt svårt att skriva om i en kvartalstidskrift. Så i stället för att diskutera tekniken, möjligheterna eller farorna ställde vi frågan om artificiell intelligens är kreativ. Svaret är – komplicerat.

Det här var ett axplock av innehållet. I magasinet berättar också Maria Lashari om ett ungdomstrauma, Aase Berg söker sponsorer till en pod, Petter Rudwall listar favoriter på Discord. Åsa Wäppling om varför Nashville är USA:s nya kreativa hub. Och mycket mycket mer.

Jo, vi har även träffat Mattias Åkerberg, med bloggen Please copy me., Han har nyligen gett ut en bok om copywriting och där har han kokat ned det väsentliga som gäller för alla typer av kreatörer: Var inte tråkig.

Det är något att alltid tänka på.

Magasinet kom i dag och har redan väckt reaktioner bland Resumés läsare. En av dem skriver ”Kriminellt snygg. Omslaget. Rubbarna. Formatet (!)” Har du ingen prenumeration på Resumé? Lugn det fixar du här.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev