tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Prides julklapp till Putin – ett hjärta av guld

Publicerad: 9 december 2013, 11:24

Gåvan till Vladimir Putin

Stockholm Pride skickade i fredags ut Vladimir Putin ett hjärta av guld som en avslutning av deras virala kampanj #GoWest i samarbete med M&C Saatchi.

Ämnen i artikeln:

M&C SaatchiVladimir PutinStockholm PridePride

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Stockholm Pride vann bland annat guld och "People's choice" i den internationella tävlingen Lovie Awards. Nu har man skickat den vinnande statyetten personligen till president Vladimir Putin. Med inskriptionen:

"To a man with a heart of stone, here´s a heart of gold."

– Detta är en hyllning till alla hbtq-aktivister i Ryssland. Vi kan inte se en bättre avslutning på denna lyckade kampanj och vi vet att RFSL och många andra organisationer från flera länder samarbetar med den ryska hbtq-rörelsen, och vi önskar dem stort lycka till i det arbetet framöver, säger Peter Rimsby, ordförande för Stockholm Pride i ett pressmeddelande.

#GoWest lanserades i maj för att sätta ljus över situationen för hbtq-personer i Ryssland och blev en stor nyhet i internationell media. Boy George, Darren Hayes från Savage Garden, kanadensiska indiepopgruppen Tegan and Sara, Nicole Fiorentino - basist i Smashing Pumpkins, Alexander Bard och programledaren Jessica Almenäs var några av alla de välkända namn som ställde sig bakom kampanjen.

Tre dagar efter att #GoWest hade lanserats trendade hashtagen #gowest i Ryssland.

– Vi har fått ett enormt stöd runt om i världen. Syftet med att nu skicka guldhjärtat till Putin är för att ännu en gång visa att vi kommer att fortsätta kämpa för ett mänskligare Ryssland, säger Jessica W Sandberg, kampanjchef för #GoWest.

I Juni 2012 avslår domstolen i Moskva hbtq-aktivisten Nikolaj Aleksejevs vädjan om att få fira Pride i Rysslands huvudstad 2012-2112.

Maj 2013, samma månad som lanseringen av #GoWest, grips ett dussintal hbtq-aktivister i Moskva i samband med en protestaktion mot stadens stopp mot firandet av Pride. Maj var också månaden då en ung man hittades brutalt mördad i Volvograd, våldtagen med flaskor och med sina genitalier sönderskurna. Han mördades eftersom han inte var heterosexuell. Den 11 juni röstade den ryska Duman igenom lagändringar som förbjuder "propaganda" för icke-traditionella sexuella relationer mellan minderåriga.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev