Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

PRV friar och fäller

Publicerad: 10 december 2007, 13:35

PRV har beslutat i tre varumärkestvister på sistone. Ett bageriföretag och en smörjoljetillverkare får uppläxning efter invändningar till PRV.


Tre varumärkestvister har Patent- och registreringsverket, PRV, tagit ställning till på sistone. I ett fall invänder det tyska klädföretaget Peek & Cloppenburg KG mot Jens & Jimmy Konfektion AB:s registrering av varumärket "Chari", som de menar är alltför likt deras eget "Charivari".

PRV konsulterar Nationalencyklopedin och kommer fram till att Chari är namnet på en centralafrikansk flod medan Charivari är benämningen på en typ av cirkusnummer. Namnen ser också så olika ut och låter så olika att man avslår invändningen från det tyska företaget.

Värre är det för Bo Fastening i Göteborg, som registrerat namnet X1R för tillsatser till motorolja och smörjfetter.

Det finns redan ett företag i USA som har varumärket X-1R och tillverkar liknande produkter. Endast ett bindestreck skiljer varumärkena åt och PRV går på invändarens linje.

Det gör man även i fallet med varumärket TOR, som bagerileverantören Kåkå i Helsingborg har använt länge. De invänder mot Nordic Bake-Off som också registrerat namnet för en snarlik produkt. PRV går på Kåkå:s linje och förbjuder de senare att använda namnet TOR.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.