Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Pyramids nya stjärnkund

Publicerad: 27 januari 2009, 15:35

Rymdbolaget, som ägs av staten, satsar just nu på internationell expansion. Som ett led i det har de valt Pyramid till reklambyrå.


Ämnen i artikeln:

Pyramid Communication

Foto: Swedish Space Corporation, SSC

Rymdbolaget, Swedish Space Corporation, grundades av regeringen 1972. Företaget ägs av svenska staten och förvaltas av Näringsdepartementet. Bolaget tillverkar och driver bland annat satelliter och flygsystem.
Nu satsar Rymdbolaget stort på internationell expansion.

Vad ska ni göra för dem?
– Rymdbolaget är redan rätt globala, de har bolag lite överallt i världen, men de vill bli mer kommersiella. Vårt uppdrag består till stor del av tre delar. Dels ska vi verka som ett strategiskt bollplank för att utforma ett visionsramverk, dels ta fram en varumärkesplattform och en strategi för hur ska de lyckas internationellt och dels visualisera hur det ska gå till, säger Micco Grönholm, ansvarig för varumärkesutveckling på Pyramid.

Micco Grönholm

Enligt Grönholm hoppas de vara klara med arbetet till sommaren.

Hur värderar ni den här kunden?
– Det är en normalstor kund, men en bra kund för oss. Vad det kommer att ge över tid är däremot svårt att säga. Till att börja med är det ett begränsat projekt.

Första kontakten hade Pyramid med Rymdbolaget i slutet av förra året. Då höll reklambyrån en varumärkesföreläsning för bolaget.
– Vi jobbar med internationell kommunikation och märkte ganska tidigt av vibbarna på sämre tider. I det läget hade vi två vägar att gå, bromsa eller öka. Vi valde det sista och har sedan dess intensifierat vår egen marknadsföring. Den här kunden och mötet med dem i december är ett direkt resultat av det arbetet, säger Micco Grönholm.

Foto: Magnus Borud/SSC

Hur tänker ni kring uppdraget?
– Vi ser det som både en kulturell och kommersiell fråga. Kulturellt på det viset att vi kommer att jobba med en kund som har varit ordermottagare och ska bli mer affärsdrivande. I det läget är det viktigt att ha personalen med sig och att de själva vill se bolaget utvecklas. I det här fallet är det nog inget stort problem. Rymdbolaget är en visionär och nytänkande kund i grunden. Kommersiellt så är rymdteknologi väldigt speciellt och det är inte en så jättestor marknad. Där är det viktigt att utgå från vad Sverige har för rykte internationellt. Generellt kan man säga att Sverige har bra rykte utomlands men att ju längre bort man kommer desto mer luddig blir bilden. Vi vill gärna tro att vi är i centrum men så är inte riktigt fallet.

Rymdbolaget har precis tecknat ett bindande avtal för att överta den amerikanska företaget Universal Space Network. Företaget, som tillhandahåller sattelitdrifttjänster på den amerikanska kontinenten, har en omsättning på 14,2 miljoner dollar.

Pyramid har dessutom precis knutit till sig ytterligare en kund, Euromaint.
– Vi kommer att agera som kommunikationspartner på mycket bred front. Vi ska skapa och utveckla varumärket. De har en lite liknande situation som Rymdbolaget men verkar i en helt annan bransch, säger Micco Grönholm.

Linda Fagerlind

Ämnen i artikeln:

Pyramid Communication

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.