Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Rapport: Videoreklam i mobilen växer snabbast

Publicerad: 25 juni 2015, 11:48

Tittandet på mobila enheter växer snabbast.

Enligt en rapport från Ooyala är det tittandet i mobila enheter som växer snabbast inom videoreklam. Därmed har de smarta mobilerna gått om både datorer och surfplattor.


Ooyalas rapport över videotittandet under årets första kvartal visar att 42 procent av allt videotittande online sker på mobila enheter. Av dessa utgör smarta mobiltelefoner den största delen utöver surfplattor. I jämförelse med första kvartalet 2014 har det mobila tittandet ökat med 100 procent. Blickar vi tillbaka två år är ökningen uppe i nästan 400 procent.

Ooyala, som står bakom rapporten, menar att den sätter fokus på att innehåll som utvecklats för det mobila har en större affärspotential.

– Vår rapport är en indikation på de snabba förändringarna i hur konsumenter tittar på video, något som skapar både möjligheter och utmaningar för innehållsproducenter, tjänsteleverantörer och annonsörer, säger Jay Fulcher, vd på Ooyala, i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Vi ser hur trenderna sida vid sida förändrar publiken i massiv skala – särskilt vad gäller alla tv-anpassade mobila enheter. Vi ser också ett större inflöde av premiuminnehåll, i flera fall skapade ovanpå övriga tjänster.

Men samtidigt är de som tittar på videoreklam på en surfplatta mer benägna att titta klart än de som istället använder sig av en smartphone. 89 procent av användarna av surfplattor tittar klart på reklamen, medan motsvarande siffra för de som tittar på en smart telefon är 79 procent.

Onlinetittande:
○ 53 procent av innehållet från tv-kanaler spelades på mobila enheter medan 47 procent spelades på datorer – en förändring som sannolikt drivs av yngre tittare, inte minst de födda på 00-talet.

○ Under årets första kvartal dominerade mobiltelefoner över surfplattor, med 34 procent av allt tittande jämfört med bara 8 procent på surfplattor.

Onlinereklam:
○ 89 procent av all reklam på surfplattor och datorer spelades i sin helhet. Motsvarande siffra för mobiltelefoner är 79 procent.

○ För nyhetsmedier var siffran något lägre med 73 procent för datorer, 71 procent för mobiltelefoner och 67 procent för surfplattor.

Rapporten bygger på anonymiserad onlinevideo från majoriteten av Ooyalas över 500 kunder.

Susanna Sköld

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.