måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Rasar mot mansplaining-akuten: ”En manshatisk kampanj”

Publicerad: 14 november 2016, 08:46

Christina Knight, Clara Henry och Nina Åkestam. Tre branschprofiler som deltar i Unionens kampanj.

Unionens kampanj "mansplaining-aktuen" ska belysa problemet med manliga översittare på arbetsplatser. Men det humoristiska greppet från fackförbundet väcker ont blod i sociala medier.

Ämnen i artikeln:

Clara HenryChristina KnightNina Åkestam WiknerReklam

ART

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Under hela veckan håller Unionen sin Mansplaining-akut öppen. Här vill fackförbundet via telefon "utbilda i manliga härskartekniker på jobbet". Under kötiden får man lyssna igenom exempel på "mansplaining" så som dialogen nedan:

Kvinnlig medarbetare: "Hej Mikael, förlåt att jag stör dig i fjällen, jag har löst budgetproblemen. Om vi slår ihop projekten så får vi en gemensam pott som även täcker mediaköpen."

Manlig chef: "Sara, vad du sliter under helgen. Bra Sara, nu fick jag den här idén. Vi slår ihop projekten, får en gemensam pott som även täcker mediaköpen. Va?! Var får jag allt ifrån?"

Unionen: "Du fick nyss höra ett klassiskt exempel på "Jag repeterar det du sa som att jag kom på det själv." En vanlig manöver som går ut på att en man inte lyssnat ordentligt och därför upprepar något en kvinna sagt som om han just kom på samma idé själv. Dröj kvar för att höra fler manövrar."

Unionen  har även skapat ett event på på Facebook. Göteborgs-Posten uppmärksammar hur kommentarerna haglar från personer som känner sig kränkta av kampanjen. Många riktar kririk mot begreppet "mansplaining" .

"Ett begrepp som "mansplaining" är ren ohämmad sexism. Hela begreppet är misandriskt och när nu Unionen driver en manshatisk kampanj ser jag det som närmast givet att byta till Ledarna, skriver en person i eventet.", skriver en person på sidan.

En annan person menar att kampanjen är kontraproduktiv:
"Denna insats är skadlig för den bidrar ytterligare till ett polariserat samhälle. Lek med tanken att det var en annan grupp i samhället än män man försökte generalisera på ett negativt sätt om, exempelvis homosexuella, invandrare eller rullstolsburna och se om det känns ok, skriver en annan person i eventet."

Från fackförbundets sida understryker Unionen att de inte påstår att alla män ägnar sig åt mansplaining.

– Det finns alltid en risk för misstolkningar när man lyfter ut delar av en helhet Vi får fundera på om vi var tillräckligt tydliga i vår kommunikation. Vi ville göra det här med humor för då kan begreppen ställas på sin spets. Vi gjorde det med glimten i ögat, men det verkar inte ha framgått utan folk har tolkat kampanjen negativt, Peter Tai Christensen utredare på Unionen till GP.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev