onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

RBKs människorättslarm till Europarådets demokratiforum

Publicerad: 22 maj 2013, 14:40

Överfalls larmet för utsatta människorättskämpar

Civil Rights Defenders och RBKs männikorättslarm är redan tänkbar kandidat till ett guldlejon i Cannes. Nu ska det också presenteras på Europarådets Demokratikonferens i Strasbourg.


KB

Krister Berntsson


RBK presenterade idén med ett personlarm kopplat till sociala medier för Civil Rights Defenders i december förra året. Den fjärde april lanserades larmet och sedan dess har Natalia Project lyckats gå från 2.300 till 23 800 000 träffar på google och nått ut till över 2.000.000.000 personer via internationell media som BBC och Al Jazeera.

Och nu är Natalia Project utvalt som det yngsta projektet att presenteras vid Europarådets World Forum for Democracy 2013 i Strasbourg.

Fantastiskt att Natalia Project som enda svenska initiativ redan efter drygt en månad väljs ut att presenteras bland extremt etablerade projekt så som Change.org and Popvox, säger RBKs vd Mathias Wikström. Det ger extra energi till alla som jobbat hårt för att realisera projektet, allt från Lewis PR och samarbetet med Hyper Island till Bsmart och PFO Technologies.

Iden är att man ska utrusta utsatta människrättsaktivister med larmet. Om det aktiveras eller om det avlägsnas med våld, går en signal till Civil Rigths Defenders lokala samarbetspartners så att de kan agera. Samma signal går till CDR i Stockholm och därifrån kan nyheten om attack eller bortförande spridas över världen genom sociala medier.

Larmet har testats i Azerbadjan med framgång och nu 55 människorättsaktivister utrustas och ubildas i ett speciellt säkerhetsprotokoll.

– Uppmärksamheten vi får för Natalia Project och som organisation slår allt vi har varit med om tidigare, säger Natasha Jevtic Esbjörnson, kommunikationschef på Civil Rights Defenders. Det är roligt samtidigt som vi arbetar vidare med att utbilda männsikorättsförsvarare som tilldelas alarmet och försöker samla in pengar för att finansiera flera.

En film som förklarar Natalia Project kan du se här

Natalia Projects facebooksida hittar du här

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev