Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Reagerade mot vithetsnormen – uppmärksammas internationellt

Publicerad: 25 maj 2015, 13:29

Bild från World White Web

Beckmansstudentens examensarbete World White Web, som ifrågasätter och försöker motarbeta vithetsnormen, har fått internationellt strålkastarljus riktat mot sig.


Johanna Burai läser kandidatprogrammet i visuell kommunikation på Beckmans designhögskola i Stockholm. Nästa vecka tar hon examen och i sitt examensarbete har hon skapat en aktivistkampanj som heter World White Web vars syfte är att ge färg åt ett bländande vitt sökresultat på Google.

Det var under arbetet med ett projekt hon arbetade med förra hösten som hon också upptäckte hur resultatet på en bildgoogling kunde se ut.

– Jag var ute efter en bild på en svart hand och hade förväntat mig att jag bara skulle kunna söka på "hand" för att få det, säger Johanna Burai.

Hon konstaterar att en bildsökning på ordet hand ger ungefär 800 bildträffar – men i stort sett samtliga på vita händer. För att hitta icke-vita händer är man tvungen att söka mer detaljerat.

– Det är ett tydligt exempel på hur vithetsnormen fungerar; den vita kroppen är neutral. Du får ett liknande resultat när du söker på "girl". Sökresultatet är ett exempel på hur vitheten verkar som norm i samhället. Många blundar för vithetens privilegier och den systematiska rasism icke-vita personer utsätts för i vardagen, säger Johanna Burai.

Examensarbetet består av en aktivistkampanjsida. På sajten finns det sex bilder på icke-vita händer. Tanken är att bilderna ska delas i sociala medier som Facebook, Pinterest och Twitter – som alla rankas högt av Google. Ju fler som delar bilderna desto större chans till förändring, menar Johanna Burai. Flera internationella sajter, däribland The Nex Web och Dazed Digital,har plockat upp examensarbetet och delat bilderna.

– Jag hoppas att bloggare och andra inflytelserika personer vill hjälpa till att ladda upp de här bilderna på sina sajter, för sidor med många läsare har en stor inverkan på Google och det behövs en förändring, säger Johanna Burai.

Linnéa Kihlström

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.