Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Reklam för cancermedicin förbjuds

Publicerad: 13 maj 2009, 07:08

Läkemedelsföretaget Prostrakan marknadsförde läkemedlet Abstral med meningen ”Från olidlig smärta till effektiv smärtlindring på några minuter”. Det är osanning menade Läkemedelsverket som nu förbjuder reklamen med omedelbar verkan.


Ämnen i artikeln:

Läkemedelsverket

Enligt Läkemedelsverket har påståendet som Prostrakan använder i sin marknadsföring för Abstral, som ger smärtlindring till cancerpatienter, ingen bäring i produktresumén.

Verket förbjuder därför Prostrakan med omedelbar verkan att fortsätta använda formuleringen ”Från olidlig smärta till effektiv smärtlindring på några minuter” i sina annonser. Förbudet är förenat med ett vita på 200 000 kronor.

Enligt Läkemedelsverket är också meningen ”verkar på några minuter” i annonsen överdriven. I beslutet skriver Läkemedelsverket.
”Dessa påståenden om Abstrals egenskaper är överdrivna och saknar stöd i produktresumén. ’Några minuter’ är, enligt Läkemedelsverkets uppfattning, inte liktydigt med 15 minuter.”

Linda Fagerlind

Ämnen i artikeln:

Läkemedelsverket

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.