Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Reklam för luftrengörare fälld – nativeartiklar var vilseledande

Publicerad: 23 november 2020, 09:32

Från vänster: Reklamombudsman Elizabeth Trotzig. Till höger syns den artikel som fällts av RO och som vid tidpunkten då artikeln skrivs fortfarande finns kvar på Expressens hemsida.

Foto: Montage

Luftrengöraren Ozoneair lovade i två nativeartiklar att produkten kunde bota sjuka hus, och att den är unik. Reklamombudsmannen håller dock inte med, och fäller nu annonsören för vilseledande reklam.


Ämnen i artikeln:

ReklamombudsmannenBonnier News

Det rör sig om två separata nativeartiklar publicerade på Expressens hemsida, där artikeltexten bland annat påstått att luftrengöraren Ozoneair är en ”unik luftrengörare” och att ”det är en helt suverän innovation”, samt att produkten kan bota sjuka hus. Reklamen är i båda fallen producerad av Bonnier News Brand Studio. 

Nu fälls artiklarna av Reklamombudsmannen, som slår fast att de är vilseledande. Detta efter att båda artiklarna har anmälts av en privatperson. 

”Reklamen påstår att produkten ozoneair botar sjuka hus vilket är fullständigt felaktigt och vilseledande. Ett sjukt hus, till exempel ett mögelhus, kan man inte bota med lite ozontillförsel. Det måste saneras av specialister”, skriver anmälaren i ett av fallen. 

Ozoneair håller dock inte med om kritiken, och bestrider i två yttranden att den bryter mot Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation. De får dock inget gehör av Reklamombudsman Elizabeth Trotzig

”Reklamombudsmannen finner att reklamen ger en genomsnittskonsument intryck av att den marknadsförda produkten enkelt och på kort tid tar bort både mögel och lukt.  Annonsören har inte presenterat någon bevisning som styrker påståendet. Reklamen är därför vilseledande och strider därmed mot artikel 5 i ICC:s regler”, skriver hon i sin bedömning. 

Julia V. Caesar

Reporter

julia.v.caesar@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.