Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Reklamare kan få skattelättnader

Publicerad: 24 januari 2012, 09:54

EU-domstolens utslag kan leda till att Skatteverket kan bli återbetalningsskyldigt kring sin 40-procentiga straffskatt.

EU-domstolen prövar idag ett fall där en svensk person står åtalad för skattebrott och även har åkt på straffskatt. Om domstolen kommer fram till att Sveriges dubbelbestraffning strider mot EU-rätten riskerar staten att mista miljardsummor. Skatteverket riskerar även att få betala tillbaka straffskatt.


Ämnen i artikeln:

KingSkatteverketEstebanF&B

King, Swe och nu senast en delägare vid F&B och ett antal  personer vid Esteban.

Det är bara några exempel på företag eller  personer inom branschen som Skatteverket jagar eller har jagat med  blåslampa. I sedvanlig ordning får de som anklagas för skattebrott även  krav på en 40-procentig straffskatt.

Men nu kan reklamarna få anledning att vädra morgonluft.

Idag,  tisdag, rapporterar nämligen Ekot om att Sveriges system med dubbelbestraffning  nagelfars av EU-domstolen.

Straffrätts- och Europarättsforskaren Magnus  Gulliksson räknar kallt med att Sverige får ändra på systemet med  dubbelbestraffning:
– Jag tror att det finns en överhängande risk  för att den svenska ordningen inte bedöms vara förenlig med EU-rätten.  Dels mot bakgrund av den praxis som finns i EU-domstolen och den praxis  som finns i Europadomstolen, säger han till Ekot.

Straffskatten utgår från nettosumman – alltså inte 40 procent på upptaxeringen.

Enligt Ekot fattade Skatteverket beslutet om att driva in drygt sju miljarder kronor i skattetillägg mellan år 2006-2010.

Magnus  Gulliksson räknar också med att staten riskerar att krävas på  skadestånd av sådana som har redan fått betala den 40-procentiga  straffskatten.

Det fall som nu granskas i EU-domstolen rör en person  i Haparanda. Om domstolen inte går på Sveriges linje blir det  svårare för Skatteverket att driva in straffskatten och även fälla för  skattebrott, resonerar Magnus Gulliksson:
– Antingen så får man då  väcka åtal men kan då inte komma och påföra skattetillägg senare, eller  så får Skatteverket påföra skattetillägg, men då kan man inte senare  komma och väcka åtal för skattebrott, säger Magnus Gulliksson.

Regeringen  har på skriftlig väg meddelat EU-domstolen att de anser att  dubbelbestraffningsprincipen borde prövas av Europadomstolen i stället,  enligt Ekot.

Parallellt är finansdepartementet i full färd med att  ta fram direktiv för en utredning om hur systemet kring  dubbelbestraffning skulle kunna behöva förändras i framtiden.

King-grundarna  Sunit Mehrotra och Frank Hollingworth har precis överklagat  Kammarrättens dom, vilken innebär att de upptaxeras med 5,5 respektive  4,7 miljoner kronor.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

KingSkatteverketEstebanF&B

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.