Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Reklamavhopparens stora boksläpp

Publicerad: 21 januari 2009, 19:22

Så fungerar samhället!
Den legendariska tuschmålningen som gav kreatören Eric Ericson jobbet på Storåkers och fortfarande pryder en vägg på byrån kommer nu som bok.
Men den är bara en av fyra böcker som Eric Ericson står som författare till under våren 2009, berättar han i en stor intervju i kommande numret av tidskriften Filter.


Ämnen i artikeln:

Eric EricsonFilterStoråkers McCann

Eric Ericson

Filter fortsätter förtjänstfullt att lyfta på locket till landets mest spännande reklamhjärnor.
För snart ett år sedan gjorde tidningen ett porträtt på Jesper Kouthoofd och spelet kring Acne.
I nästa nummer, som kommer nästa vecka, gör tidningen ett större porträtt på förre ad:n på Storåkers, Eric Ericson, aktuell med fyra böcker under våren.  

Det är genomgående mycket underhållande läsning, med många interiörer från branschen. Eric Ericson har genom hela livet gått sin egen väg.

För tre år sedan sade han upp han upp sig från Storåkers för att satsa på egna projekt. Han då redan skrivit succéboken Brev till samhället där han publicerar den absurda brevväxling som han under flera år fört med båda med företag och myndigheter.

De byråkratiska svaren blev om möjligt ännu mer absurda när de försökte möta frågor om till exempel mjukostens usla funktion som hudkräm.  
Boken följdes snabbt upp av Brev till utlandet, där han med ungefär samma tema skickar brev till officiella företrädare i världens alla länder.

Storåkers McCann Michael Storåkers, Lena Stigsdotter, Monica Hultén, Martin Rössel och John Swartling lutar sig mot Eric Ericsons Så fungerar samhället! Foto: Björn Elgstrand.

I reklambranschen är Eric Ericson ett välkänt namn, inte minst för den flera kvadratmeter stora tuschteckningen som han ritade direkt på väggen under anställningsintervjun på Storåkers.
En av pilar sammanlänkad skiss sitter än i dag kvar som ett ingivelsens konstverk, med namnet Så fungerar samhället.

Så fungerar samhället är även titeln på en av fyra böcker med Eric Ericson som författare som kommer i vår. I intervjun i Filter berättar han om att boken handlar om ett framtida samhälle, styrt av marknadsortodoxins förkunnare.
Människor tar exempelvis lån med organ som pant, och får snabbmat i utbyte mot att de ser reklamfilm.
Och Findus jobbar med samma metoder som maffian.
Ericson bekänner bland annat sin fascination för Timbro-ekonomen Johan Norbergs krönikor:
– Det är som att läsa de där tidningarna som Jehovas vittnen delar ut, säger han i intervjun.

Men Eric Ericson har inte övergivit brevväxlingen. Den blir också en ny brevbok i vår, som sammanfattar nästan 20 års brevväxling med vännerna Tyra och Clara von Zweigbergk. Den självklara titeln är Brev till Tyra och Clara.
Ericson berättar också att han kommer att medverka till en biografi om Axel Einar Hjort, designchef på NK under 1920-talet.

Men den bok som ändå verkar ligga honom närmast hjärtat är en fotobok, om den syrianska ruinstaden Palmyra som han jobbat med under flera år.
Stadens historia har gjort ett mycket starkt intryck på honom, inte minst arkitektoniskt.
– Jag är ju en ruinromantiker, säger han.

Peter Willebrand

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.