Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Reklamchef åker på skattesmäll

Publicerad: 4 november 2008, 09:16

En tidigare hög chef på reklambyrån Bates har åkt på en rejäl skattesmäll.
Efter att ha avslutat sin anställning fortsatte personen som konsult för byrån. Skatteverket anser att uppdraget är att likna vid en anställning och upptaxerar konsulten med 1,2 miljoner kronor.


Konsulten var anställd som chef på reklambyrån Bates från och med 1999. När WPP som äger Bates köpte Stenström och bildade Red Cell ville den nya byrån flytta chefen till Stockholmskontoret.

Erbjudandet nobbades och istället startade personen egen verksamhet som konsult. Men arbetet för Bates och Stenström fortsatte, nu i det nystartade konsultbolaget.

Bolaget fick två uppdrag. Ett med ett arvode på 10 500 kronor per dag med ett totalt värde på 656 250 kronor och ett mindre uppdrag som fakurerades per timme och omfattade 58 500 kronor.

Skatteverket har nu prövat de här uppdragen. I ett beslut konstaterar de att de här uppdragen ligger inom ramen för vad som kunde ha gjorts under en fortsatt anställning. De noterar också att chefen fortsatte att disponera förmånsbilen från byrån under flera månader efter att anställningen upphört. Byrån betalade också dator och telefon för konsulten under tiden konsultuppdragen pågick.

Den tidigare chefen visar att konsultbolaget haft andra uppdragsgivare. Men Skatteverket underkänner dem. Bland annat finns en faktura från IKEA som är ett modellarvode som betalats ut till barn som medverkat i en kampanj.

Skatteverket har därför beslutat att upptaxera den före detta chefen med totalt närmare 1,2 miljoner kronor.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.