Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Reklamfilmen fälls av RO

Publicerad: 10 maj 2010, 09:27

En fastspänd man får en fyrverkeripjäs i munnen. Stubinen tänds. Reklamombudsmannen fäller Media Markts reklamfilm där scenen förekommer.
”Det kan inte uteslutas att exempelvis barn efter att ha sett reklamen kan inspireras att göra likadant”, skriver nämnden i sitt beslut.


Ämnen i artikeln:

Scholz & Friends

Reklamombudsmannens opinionsnämnd fäller reklamfilmen för Media Markt där en fyrverkeriraket sätts i munnen på en fastspänd man och stubinen tänds. Just när stubinen börjar brinna säger en speakerröst: "Det där är puckat. Det här är inte puckat". Orden avser Media Markts priser.

Filmen, som är gjord av Scholz & Friends, visades under nyårshelgen. Sju personer reagerade mot reklamen och anmälde denna till Reklamombudsmannen.

Reklamombudsmannens opinionsnämnd gav anmälarna rätt och fällde reklamen enligt både artikel 1 första stycket och artikel 4 tredje stycket i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation. I sitt beslut skriver nämnden:

”Den anmälda reklamfilmen är överdriven och avsedd att vara skämtsam. Den skämtsamma och överdrivna situationen är emellertid extremt farlig och hade i verkligheten kunnat leda till mycket allvarliga skador eller i värsta fall till dödsfall. Det kan inte uteslutas att exempelvis barn efter att ha sett reklamen kan inspireras att göra likadant. Opinionsnämnden finner därför att den visade situationen är helt oacceptabel i reklam eftersom den ger intryck av att överse med våld och torde dessutom upplevas som stötande av konsumenter i allmänhet.”

Beslutet fatttades av en enig nämnd bestående av ordförande Kenneth Nordlander och ledamöterna Cathrine Andersson, Birgitta Bosell-Biström, Anna-Kari Modin, Thelma Kimsjö, Irene Wanland och Malou Örner.

Ulrika Fjällborg

Ämnen i artikeln:

Scholz & Friends

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.